Bosch va reunir-se amb Junqueras a Lledoners en dos moments clau: el 4 i el 24 de desembre del 2019 on es va abordar el cas del presumpte assetjament a Exteriors. Així consta a l’escrit de les al·legacions que l’exconseller va enviar en el marc de l’expedient que va obrir ERC. I així ho confirmen les fonts consultades -totes coneixedores de primera mà del cas-, incloses les que estaven al corrent d’aquestes reunions a la presó.
Diverses fonts acrediten que la decisió la va prendre el líder d’ERC en dues reunions a Lledoners el desembre del 2019
En la primera trobada a Lledoners, el qui era president d’ERC va ordenar a l’aleshores conseller d’Exteriors que busqués una sortida per al cap de gabinet de Bosch, Carles Garcias -militant d’ERC-, sense que constés en cap procediment intern. El conseller va estudiar l’opció de situar-lo com a director general de Relacions Institucionals, però al final es va descartar.
Setmanes després, en la reunió del 24 de desembre, Junqueras va instar Bosch a cessar directament Garcias, que va ser destituït el 24 de gener de 2020.
Investigació paral·lela i “irregular”
En la primera reunió, la del dia 4, Bosch va preguntar al líder d’ERC si s’havia posat en marxa “alguna investigació” per esclarir els fets que implicaven Garcias, ja que així li havia arribat per altres persones. Junqueras li va confirmar que sí, que el cas ja s’estava investigant. Des de Lledoners, el president del partit va designar una persona de la seva màxima confiança (un altre militant que formava part del Govern, però no d’Exteriors) per investigar des de Palau els fets que implicaven Garcias.Es tractava d’un procés paral·lel als canals oficials, ja que no se seguia cap dels protocols establerts. Aquesta persona va fer trucades a treballadors i -sobretot- a treballadores d’Exteriors per saber què havia passat amb el cap de gabinet de Bosch.
Garcias va ser destituït el 24 de gener de 2020 per un cas continuat de presumpte assetjament sexual a diverses treballadores del departament
Així consta a les al·legacions de l’exconseller en l’expedient d’ERC, on es descriu aquesta investigació paral·lela motivada per Junqueras com a “discreta, informal i irregular”. Des de la presó, Junqueras va manar a Bosch que s’actués de manera també “discreta” i “molt ràpida”.
El qui encara era conseller, però, va insistir que calia “activar el protocol”. No estava d’acord que la investigació des del Govern es realitzés al marge dels canals oficials, encara que la pilotés un militant d’ERC amb càrrec a l’executiu, i que fos de la confiança de Junqueras. Però es va acabar imposant la voluntat del cap de files de l’organització.
Expedient d’ERC
Garcias va ser destituït el 24 de gener de 2020 per un cas continuat de presumpte assetjament sexual a diverses treballadores del departament. El ‘Diari Ara’ va destapar, el 8 de març del mateix any, el motiu que hi havia darrere d’aquesta destitució.ERC havia iniciat formalment un expedient el gener de 2020. La diputada Raquel Sans, vicesecretària general de Dones del partit, va denunciar el presumpte cas d’assetjament sexual de Garcias als òrgans de l’organització. Era el pas previ perquè pogués començar la investigació interna a Calàbria. Un procés que acabaria amb el cessament de l’excap de gabinet de Bosch, setmanes després. El mateix conseller va dimitir el 9 de març.
Bosch -ja com a exconseller- va presentar el 16 de juliol de 2020 les seves al·legacions al procediment per donar la seva versió. Hi va argumentar que no va voler encobrir el presumpte cas d’assetjament sexual. I que va ser Junqueras qui, des de la presó de Lledoners, li va “ordenar” que no activés els protocols ni d’ERC ni de la Generalitat. Quan va comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, el 29 de juliol de 2020, Bosch ja va negar haver encobert el presumpte cas d’assetjament sexual a Exteriors.
ERC va arxivar l’expedient de Bosch sense imposar-li cap sanció, l’octubre de 2020
Gairebé cinc anys després, les fonts consultades -totes coneixedores del cas- també confirmen que Bosch no va activar els protocols en obeir el mandat de Junqueras. Expliquen que l’exconseller va fer “tot el possible” per esclarir els fets que implicaven, presumptament, el seu cap de gabinet. I que, a més, Bosch va demanar que es portés el tema als jutjats, però no es va acabar fent mai.
El que sí que va fer Bosch va ser entrevistar 18 persones del departament per saber què havia passat. L’endemà que l”Ara’ destapés la informació del presumpte cas d’assetjament sexual, Bosch va dimitir del càrrec, després que ERC li acceptés la renúncia. Al principi del dia, però, l’encara conseller va rebre el suport dels màxims dirigents del partit, que li subratllaven que ell no hauria de tenir cap represàlia perquè era innocent.
ERC va arxivar l’expedient de Bosch sense imposar-li cap sanció, l’octubre de 2020. Fonts de l’entorn de Junqueras destaquen que l’expedient es va dur a terme de forma exhaustiva, i que en cap reunió presencial de l’executiva d’ERC no es va donar la indicació mai de frenar o aturar cap protocol.
El futur d’Esquerra: tres exconsellers d’Exteriors dialoguen a les portes d’un Congrés decisiu