L’entitat alerta que si no els donen suport en un marge de 50 dies es veuran abocats a demanar a les famílies que augmentin les seves aportacions i, possiblement, a tancar algun dels centres d’ensenyament immersiu en català que tenen repartits per Perpinyà, Nyils, Prada, el Soler, Sant Esteve, Pesillà i Canet de Rosselló, a la Catalunya del Nord.
El president de la Bressola, Guillem Nivet, atribueix la delicada situació a la inflació; però també a les poques aportacions que des de fa anys reben de les administracions.
La junta de l’entitat demana ajuda “urgent” al Departament dels Pirineus Orientals i a la Regió d’Occitània per fer front a la “ruptura de liquiditat”
La Bressola té actualment 1.100 alumnes repartits pels diferents centres d’ensenyament immersiu en català a la Catalunya del Nord, l’integren 750 famílies que paguen quotes en funció dels seus ingressos i 110 treballadors. La primera escola de l’entitat va néixer l’any 1976 i a les portes del 50è aniversari d’aquesta efemèride, aquest model veu perillar la seva continuïtat.
El president de la Bressola ha explicat que tenen un pressupost de 4,5 milions d’euros, 1,9 dels quals són finançats per l’educació nacional francesa i la resta assumida per la pròpia entitat. De les administracions del Departament dels Pirineus Orientals només reben una ajuda de 50.000 euros (un 1,1% del pressupost global) i de la Regió d’Occitània, 117.000, un 2,6% del total. Abans de l’entrada del govern de Louis Aliot rebien una subvenció de 60.000 euros del consistori. Ara, però, no només els l’han retirat sinó que els han incrementat les “càrregues” en forma d’impostos.
La inflació desbocada dels últims anys sumada a la manca d’ajuts d’aquestes administracions nordcatalanes han evocat l’entitat a una situació crítica i, si no s’hi posa remei, a partir del mes de maig no podran fer front als salaris i a les despeses. Fa mesos que treballen per combatre-ho i han mantingut converses amb el Departament i la Regió, que s’han compromès a incrementar les aportacions a partir del setembre.
Nivet, però, diu que necessiten una solució “excepcional” amb ajudes extraordinàries per afrontar els mesos més crítics i que, tot i les peticions, de moment han obtingut resposta. Per això, donen a les dues administracions un termini de 50 dies i anuncien que si no els ajuden convocaran una manifestació el 15 de març al matí a Perpinyà. A més, alerten que si no els fan una aportació de 200.000 euros cadascuna es veuran obligats a apujar les quotes a les famílies i, previsiblement, a tancar alguns centres.
En aquest sentit, Nivet diu que se senten “abandonats” i demana la implicació real d’aquestes dues administracions amb una aportació mínima del 5% del global del pressupost. “Demanem la dignitat”, ha insistit durant una roda de premsa.
El projecte del Liceu es manté
D’altra banda, Nivet ha volgut separar la situació financera del projecte de Liceu a l’antic monestir de Santa Clara i ha assegurat que segueix vigent. De fet,ha explicat que estan a l’espera que el litigi judicial es resolgui, però que ja han demanat el permís d’obres. Aquí, ha dit, la Regió s’ha compromès a posar-hi finançament per tirar-ho endavant.
El que sí que està en entredit es l’obertura de nous centres com els estan demanant alguns municipis perquè ara mateix no poden garantir el manteniment dels actuals.
Guillem Nivet: “La Bressola és una fàbrica de crear nous catalanoparlants a la Catalunya Nord”