Font: Comunitats Catalanes Con Sud Amèrica

L’Amèrica Llatina concentra una forta presència catalana i és una de les més actives i visible d’arreu del món. Les diferents comunitats catalanes de l’Amèrica Central i del Sud han rebut amb entusiasme l’anunci fet aquesta setmana pel conseller Alfred Bosch d’impulsar tres noves delegacions del Govern a l’exterior: una, a Mèxic, l’altra, a l’Argentina, a més de la de Tunísia.

Segons un informe elaborat per la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), del març passat, un total de 316.599 catalans estan inscrits als consolats espanyols d’arreu del món i registrats a l’Instituto Nacional de Estadística (INE). D’aquests, prop de 125.000 catalans es concentren a l’Amèrica Llatina. Després de França, Argentina és el segon país del món que més gran és la comunitat catalana, amb 30.699 persones.

I Mèxic, a qui el Govern ubicarà una delegació, acull la segona comunitat catalana més àmplia, amb 17.615 persones seguida del Brasil (12.398), Equador (10.488), Xile (9.573), Veneçuela (8.953), Colòmbia (6.646), Perú (5.449), Uruguai (4.010), República Dominicana (3.864), Bolívia (3.439), Cuba (2.832), Costa Rica (2.054), Panamà (1.655), Paraguai (1.418) i Guatemala (1.282). Al continent americà, la xifra total és de prop de 148.000 catalans si s’hi sumen els Estats Units i el Canadà. Exterior.cat ha resseguit el territori sud-americà per apropar la veu dels diferents casals i centres catalans.

PROXIMITAT I PRESÈNCIA

Argentina, amb 16 entitats, és el país que més associacions catalanes té a l’exterior seguida per Mèxic, amb 5 i Veneçuela i Equador, amb 3. Arreu de l’Amèrica Llatina la xifra de comunitats catalanes s’eleva fins a 44 del centenar que hi ha en tot el món. Catalunya recuperarà un punt estratègic com és l’Argentina on, de fet, el Govern ja hi va tenir delegació entre els anys 2009 i 2011.

Des del Casal dels Països Catalans de La Plata (Buenos Aires), Pau Andrés assegura que “reobrir la delegació de Buenos Aires és una necessitat per enfortir la presència diplomàtica catalana en un país com Argentina”. El Con Sud Amèrica, l’agrupació que aplega els casals catalans dels diferents països de l’Amèrica del Sud, és un dels punts de referència de l’activisme català al món. Prova d’això han estat les distincions atorgades per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC). En aquest sentit, Andrés afegeix que “que el Govern recuperés la delegació a Buenos Aires era una reclamació feta des del Con Sud Amèrica perquè necessitem que la delegació canalitzi la tasca cultural dels casals”.

A Asunción, l’expresident del Centre Català, Roger Sordé assegura que “la Generalitat amplii la seva representativitat a l’estranger és altament positiu perquè això pot facilitar que la realitat cultural i sociopolítica de Catalunya sigui cada vegada més coneguda i reconeguda en més indrets. A més, farà que els catalans que residim en la regió, sentim molt més a prop el Govern del nostre país. Hi haurà avantatges pràctics pels qui serem geogràficament a prop”.

Des de l’Associació Catalana Socorros Mútuos de Montepío de Montserrat, el seu president, Josep Puig Bóo explica que “la decisió té molta transcendència perquè obrirà moltes portes a la comunitat catalana” però avisa que “s’haurà de fer pedagogia de les funcions que té una delegació”. Montepío de Montserrat, a Buenos Aires, és el segon casal més antic després de La Havana (Cuba). En aquest sentit, Puig Bóo reconeix que “el Govern haurà de tenir en compte que a l’Amèrica Llatina hi ha molta gent gran. Aquest factor també té un pes important a l’hora de reactivar el dinamisme dels casals”.

El president del Centre Català de Rosario, Àngel Perella ha assegurat que “molts dels catalans que vam exiliar-nos durant la Guerra Civil espanyola som republicans i, des d’Argentina, també lluitarem pels drets democràtics que estan en perill”. Sense marxar d’Argentina, a 600 kilòmetres de Buenos Aires hi ha Paraná, la capital d’Entre Ríos. Està situada a tocar de l’Uruguai i de la província de Santa Fe. En aquest sentit, el Casal de Catalunya de Paraná  assegura que “voldrem tenir relació i xarxa amb la delegació tot i viure allunyats de la capital del país. Ens agradaria que les activitats també es descentralitzessin i que no sempre fossin a Buenos Aires”.

LA RESTA DE PAÏSOS TAMBÉ SUMEN

A l’Uruguai, Montevideo compta amb un casal català. Núria Amorós, la presidenta de l’associació explica que “perdre la delegació de Buenos Aires va ser un cop dur per a les comunitats catalanes de l’Amèrica del Sud. Per tant, recuperar-la segur que serà un bon motiu per seguir apostant per dinamitzar la llengua i la cultura catalanes. Benvinguda sigui!”.

A l’Equador, el representant del Casal Català de Guayaquil, Jorge Albuja assegura que “és molt bo per a tothom l’obertura de dues delegacions a l’Amèrica Llatina”, desitja que “serveixi per visibilitzar els països andinos, tot i la força que tenen altres països com l’Argentina i Mèxic”. Precisament, Mèxic serà l’altre punt estratègic i ocuparà una seu d’una nova delegació del Govern a l’exterior. Així, el president de l’Orfeó Català del país, Rafael Vidal reconeix que “la presència diplomàtica del Govern serà vital per revifar la flama de les associacions, que algunes patim més del compte, ja que les persones ens anem fent grans. Tot el que sigui avançar serà bo per a tothom”.

VISITA DE TREBALL

Amb motiu de la VII Trobada de professorat català que es farà a Rosario del 5 al 7 de juliol, la responsable de l’àrea de la Catalunya Exterior de la Generalitat, Carme Rodés, ha viatjat fins a l’Argentina per prendre contacte directe amb els representants dels casals i centres oficials i copsar com es treballa la promoció de la llengua i la cultura catalanes.

La primera parada de Rodés serà a Mendoza per seguir a Buenos Aires on té previst reunir-se amb els representants dels casals de Catalunya Buenos Aires, La Plata, Castelar i Montepío de Montserrat. La visita acabarà a Rosario assistint a la trobada del professorat català. Serà una bona oportunitat perquè els casals catalans traslladin les seves inquietuds al departament d’Acció Exterior del Govern.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram