
Representants del parlament de Finlàndia amb el secretari Albert Tort [Foto: Govern]
Com un dels països més digitalitzats d’Europa, Finlàndia ha presentat la seva infraestructura tecnològica avançada i una cultura de col·laboració amb entre el sector públic, el sector privat i el món acadèmic. Així, ha assolit un ecosistema de startups innovadores, la majoria de les quals treballen en àmbits com la intel·ligència artificial o la Internet de les Coses, la ciberseguretat o la realitat virtual.
Alhora, ha legislat sobre cultura avançada en matèria de dades obertes, compartint informació pública com dades ambientals i topogràfiques per generar nous serveis de valor afegit. Com a repte, pretén estendre xarxes de gigabit en zones rurals i menys poblades, condicionades per la dispersió geogràfica i les condicions climàtiques.
Quant a Catalunya, ha apostat per una estratègia digital que pretén transformar els serveis públics a partir d’una col·laboració publicoprivada on l’ecosistema digital català pren part en els reptes de l’Administració, a través del programa GovTech. A més, també és referent pel que fa a la connectivitat pública, desplegant la fibra òptica de titularitat pública i connectant totes les seus públiques.
El Casal Català de Finlàndia: de la llavor d’un casalet per a infants a muscular tota una comunitat