Font: Àngel Bravo

Els casals catalans a l’exterior també són un bona pedrera per a la captació de nous talents per als partits polítics. És el cas de Sara Bailac (Tàrrega, 1986), que durant gairebé dos anys va forjar-se al Casal dels Països Catalans de La Plata (Argentina) i ara és la candidata d’Esquerra al Senat per la demarcació de Lleida a les properes eleccions generals del 28 d’abril. “És una bona oportunitat per no deixar-nos intimidar davant la repressió que vivim a l’Estat espanyol”, assegura a Exterior.cat.

Politòloga especialitzada en polítiques de gènere i drets de les dones, Bailac va viure a l’estranger gràcies a dues beques. Primer, a les Açores (Portugal), en l’àmbit de la cooperació internacional, i després, a La Plata. Bailac recorda que “una de les conseqüències que va tenir la crisi econòmica va ser la pèrdua d’oportunitats des de l’àmbit d’igualtat de gènere. Això em va fer obrir els ulls i vaig decidir obrir un nou camí a l’estranger”.

A finals de 2012 va aterrar a La Plata, en un país que Bailac hi tenia lligams. “Hi ha persones de la meva família que havíen emigrat a l’Argentina i semblava que fer aquest pas tenia molt sentit pel vincle emocional i per les històries que havia escoltat a casa des que era ben petita”, recorda. A través d’una beca de la Generalitat, la targarina va treballar al Casal dels Països Catalans. La beca se li va exhaurir al cap de nou mesos però va quedar-s’hi un any més.

Bailac confessa que “vaig descobrir un món que no coneixia: la xarxa de comunitats catalanes a l’exterior. A Catalunya hi ha un desconeixement molt gran de la vida associativa catalana arreu i de la tasca de diplomàcia civil amb què actuen els casals tenint en compte que no disposem d’estructures d’estat. Precisament, aquest buit, l’omple la gent dels casals”, destaca.

UNA BECA PER ACABAR FENT DE TOT

Fundat l’any 1996, el Casal dels Països Catalans a La Plata és una de les comunitats de parla catalana més actives a l’Argentina ja que inclou persones nascudes a les Illes Balears i al País Valencià. “Vaig menjar més paella allà que en tota la meva vida!”, recorda. La seva etapa va ser una de les més esplendoroses per al casal de La Plata. “Vaig anar-hi a treballar per activar-ne les acitivats i vaig acabar fent de tot! Des de redactar una subvenció, ensenyar a ballar sardanes o a ballar bastons fins a cuinar coques o coc de recapte”, explica Bailac.

Un temps en què es va impulsar un observatori de nacions sense estat a la Universitat Nacional de La Plata o xerrades amb el Col·legi d’Advocats i d’Arquitectes de la província de Buenos Aires. “Una de les prioritats dels casals és difondre la cultura, la llengua i la realitat social i política de Catalunya. Argentina és un país on la informació que rep la població ve filtrada de les grans agències de notícies espanyoles. La nostra tasca era fer de contrapunt per explicar una realitat ben diferent tot i que amb les xarxes socials aquesta tendència s’ha anat corregint amb els anys”, subratlla. Un dels reptes assenyalats en vermell per a la comunitat catalana és el vot exterior: “hi ha moltes dificultats per votar quan ets a l’estranger, Després de tants esforços durant el procés de tramitació del vot, sempre et queda la incertesa si ha arribat a temps i a lloc”.

Actualment Bailac treballa com assessora política d’ERC a la Diputació de Barcelona i és presidenta de la secció local d’Esquerra a Tàrrega des de finals del 2015. I ja està a punt per un nou repte vital: el Senat. La targarina substituirà a Miquel Àngel Estradé a les files dels republicans. “És un moment expecional per al país. El nostre partit té les seves cares més visibles a la presó i a l’exili i som l’alternativa a aturar la dreta espanyola i el PSOE, aquells qui van posar-se d’acord per aplicar el 155 a Catalunya”.

Davant la possibilitat que els partits independentistes es presentin en una llista unitària, Bailac entén que “hi hagi una demanda d’unitat al carrer” però puntualitza que “per a fer-ho, primer hi ha d’haver una estratègia conjunta i posar-nos d’acord com volem caminar cap a la república catalana”. La targuerina viatjarà a Madrid per iniciar una nova etapa. “El Senat és vist com un escenari on els polítics van a retirar-se. Jo sóc jove i tenim el repte d’assemblar-nos a la societat que representem formada per dones, gent gran i persones de diferents origens, entre d’altres”. En els darrers mesos, la candidata ha parlat amb els dirigents d’Esquerra a la presó a través del correu i s’ha vist a Suïssa amb la secretària generals dels republiancs, Marta Rovira, a Ginebra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram