La presidenta Mireia Semís, amb la bandera de la Casa Catalana de Saragossa, a la basílica del Pilar [Foto: CCS]

Fa prop de quatre anys que Mireia Semís i Ibars va assumir el càrrec de presidenta de la Casa Catalana de Saragossa substituint al carismàtic Jordi Oriol i Andreu, que va estar al capdavant de l’entitat durant més de 17 anys, amb molt optimisme de cara al futur, especialment de cara a la celebració del 60 aniversari de l’entitat l’any vinent.

L’entitat es va fundar a finals de 1963 després que l’onada de solidaritat dels aragonesos per ajudar a les víctimes de les inundacions del Vallès: aleshores els catalans de Saragossa van unir-se per fundar una entitat de reunió i trobada, que arriba als nostres dies.

Saragossa, i l’Aragó en general, és un dels territoris amb més catalans a l’exterior pels inherents llaços històrics i, especialment, pel veïnatge. “Ara mateix no conec les dades, però fa un parell d’anys érem més de 10.000 catalans residint a l’Aragó”, explica a Exterior.cat la presidenta de la Casa Catalana. Una xifra gens menyspreable, certament.

L’entitat es va fundar a finals de 1963 i es calcula que a l’Aragó hi viuen més de 10.000 catalans

Però tal com passa amb els veïns (Sabadell vs. Terrassa; Cardedeu vs. Granollers), sempre hi ha queixes i petits ressentiments mutus que no van més enllà, tot i que Semís reconeix “la situació política dels últims anys ens han afectat bastant”. “Del 2017 al 2019, els catalans que vivim aquí ho vam passar bastant malament. La gent de Saragossa, en general, és molt acollidora, però tenen un sentit de patriotisme espanyol que xoca bastant amb el nostre tarannà: si no parlem de política i territoris, no hi ha problema”, explica.

Tot i això, sembla que les coses vagin millorant: “amb la pandèmia i els pas del temps sembla que estem tots més tranquils en referència a aquest tema. Encara que sempre hi ha alguna cosa, com a bons veïns”, explica. “Ara tenim el ‘problema’ dels Jocs Olímpics d’hivern, que sembla que no es posen d’acord les institucions de les dues comunitats i ja saps… aquestes coses serveixen com a eina política a vegades”, confessa Semís.

Mireia Semís és la presidenta de la Casa Catalana de Saragossa des de fa quatre anys [Foto: CCS]

La pandèmia no ha tingut un efecte dissuasiu en l’entitat, ans al contrari: la presidenta reconeix que no han parat de realitzar activitats al llarg d’aquests mesos i volen continuar fent-ho ara que les restriccions van a la baixa. “Ara al febrer tenim la calçotada i la celebració del 59 aniversari del casal; al març tenim l’obertura del termini de presentació de treballs per al concurs literari de Sant Jordi; a l’abril setmana cultural, la inauguració de l’exposició itinerant d’Adifolk i Sant Jordi”, entre moltes altres.

“Per acabar la temporada tenim un acte cultural en commemoració d’Agustina d’Aragó. És un acte institucional que organitzem nosaltres donat que aquesta heroïna era catalana i aquí és molt estimada. A l’acte institucional hi haurà una ofrena de corona de llaurers als peus del seu altar i una cantada de la Jota ‘Los Sitios’ amb rondalla i exhibició de vestimenta de l’època…”, ens explica la presidenta.

Calçotada, concurs literari de Sant Jordi i una exposició itinerant de l’Adifolk, primeres activitats del 2022 a Saragossa

Semís assegura que tampoc oblida les relacions institucionals amb les autoritats locals i assegura que aquesta és bastant bona “encara que a mi, personalment, m’agradaria que les declaracions que fan alguns polítics referents als catalans em fan mal i això m’afecta personalment”. Tot i això, “com que soc la presidenta del casal de tots els catalans que vivim aquí he de ser neutral i seguir una bona estratègia diplomàtica”, confessa.

Comencen els preparatius

Ara, la Casa Catalana de Saragossa, ja comença a pensar què volen fer de cara al seixantè aniversari d’aquesta institució. Semís reconeix  que ja han començat a parlar d’aquest tema dins de la junta directiva. “De moment estem preparant un vídeo de la història de la nostra entitat amb entrevistes, imatges etc.. i també hi volem fer promoció i divulgació de les quatre províncies catalanes per a fomentar el turisme”, avança la presidenta.

Integrants de la Casa Catalana de Saragossa lluint la vestimenta tradicional [Foto: CCS]

El casal ja ha anat fent preparatius per celebrar aquest aniversari i Semís explica que el passat estiu van fer reformes a la seu social per tal de “donar-li un ambient més dinàmic i juvenil” i tractar d’atreure la gent jove a que freqüenti les activitats que proposa el centre. “Hem d’anar inventant coses noves per atraure a aquest públic”, confessa la presidenta.

Semís es mostra optimista de cara al futur de la Casa Catalana de Saragossa. Malgrat que la ciutat és a poques hores en cotxe de Catalunya, els responsables volen aconseguir donar altres funcionalitats a la seu social sense perdre de vista l’objectiu final de la institució: “la difusió de la nostra llengua i la nostra cultura a Saragossa i l’Aragó”, matisa la presidenta, que ja comença a rumiar, juntament amb el seu equip de la junta, quina n’organitzaran de cara a aquest proper aniversari. Ben segur que n’organitzaran una de ben sonada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram