Font: Roser Jorba

Un festival de música a Londres, a la catalana. La jove emprenedora Nora Jorba (Barcelona, 1991) va impulsar, fa un any, el London Catalan Festival en un dels locals de referència del jazz del mític barri londinenc del Soho, PizzaExpress Jazz Club. És un dels clubs de jazz més antics i venerats de Londres, amb una programació de 500 concerts anuals i que acull festivals temàtics com una versió llatina o danesa.  “A Catalunya hi ha molt talent en la música jazz i vaig proposar-li al director del local fer un festival a la catalana. Amb el seu vist-i-plau, vaig començar a bellugar-me fins a concretar tota la programació”, explica Jorba a Exterior.cat.

Aquesta barcelonina de Vallvidrera, que va aterrar a Londres fa gairebé vuit anys i que és membre de la London Catalan Choir, va fundar la seva pròpia agència, Saurus Management. “Després d’un temps treballant al PizzaExpress Jazz Club promocionant concerts, em vaig donar compte que també m’agradava organitzar-los. L’interès de donar suport a la música catalana a l’estranger i d’organitzar un festival van ser determinants per impulsar definitivament el London Catalan Festival”, admet. Amb l’experiència de palpar la música al Regne Unit, Jorba reconeix que “el jazz és un sector molt tancat en aquest país. El festival és una bona oportunitat pels músics catalans de donar-se a conèixer entre el públic britànic”.

Un altre tret distintiu de l’estrena del festival va ser el segell femení. “Coincidint amb el centenari des de l’aprovació de la llei que va permetre que les dones del Regne Unit adquirissin el dret a vot, vaig creure oportú fer una programació exclusivament per a dones i dedicat a les noves generacions d’artistes musicals femenines”, reconeix Jorba. L’exposició D’Ones, que va acollir l’any passat el Palau Robert de Barcelona, va ser, per a l’emprenedora catalana, “una font d’inspiració” per a embolcallar el festival.

UNA ESTRENA D’ÈXIT

Per fer-ho realitat, Jorba va comptar una eina imprescindible: l’Institut Ramon Llull, que des del primer dia forma part de la coproducció. En la primera edició, a més, la directora va voler assegurar-se l’èxit. Per això va apostar per una carta guanyadora i com a traca final del festival: Andrea Motis i Joan Chamorro Quintet. “Era la més coneguda de la programació de l’any passat, però la resta no van decebre gens i van sorprendre positivament”, reconeix.

Giulia Valle, Sara Pi i Eva Fernández també van brillar amb llum pròpia. Jorba explica que “els dos dies de festival vam fer sould out (entrades exhaurides) i el públic assistent va acabar entregat amb els artistes catalans”. La sala, amb un aforament d’un centenar de persones, va acollir un públic “majoritàriament britànic” tot i que, segons l’emprenadora catalana, “hi va haver espectadors de pas, turistes de visita a Londres, que van mostrar interès per tornar en properes edicions”.

El London Catalan Festival 2019 ja té dates confirmades. L’1 i 2 de juny, el PizzaExpress Jazz Club al barri del Soho de Londres (Anglaterra) acollirà la segona edició d’un festival que vol fer-se un raconet entre els certamens catalans que es fan arreu del món. Enguany, el cartell manté l’excel·lència en la programació amb la presència del pianista Marco Mezquida, Clara Peya, Mel Gimard, Rita Payès i Pere Navarro Quintet. Una nova oportunitat per a la comunitat catalana resident al Regne Unit per viure la música catalana a la capital londinenca.