Foto: La periodista catalana Núria Martínez Ribot, al davant del vaixell d’Open Arms a Itàlia [Público]

Núria Martínez Ribot (Barcelona, 1989) ha rebut un doble premi internacional de periodisme: de l’Institut de la Joventut de la Secretaria d’Estat de Drets Socials i  l’agència EFE i la Universitat Oberta de Catalunya. La periodista catalana -que treballa a Público, a Madrid- ha estat distingida amb el premi de la categoria professional per un treball sobre la cobertura que ella mateixa va fer de la missió 75 del vaixell de salvament Open Arms. Els premis reconeixen el treball i el compromís de periodistes o comunicadors joves en l’àmbit del periodisme social.

La missió va tenir lloc el febrer passat -poc abans d’iniciar-se la pandèmia sanitària- i va tenir una durada de dotze dies. Martínez Ribot explica a Exterior.cat que “a nivell personal, viure in situ la missió 75 del vaixell de salvament Open Arms va ser una experiència dura i cruel. Professionalment, la millor experiència que he tingut mai com a periodista”. En aquesta missió també va participar-hi un fotoperiodista d’un altre mitjà.

Durant dotze dies, la periodista catalana va publicar un reportatge diari a Público. Va viure cinc rescats on es van salvar més de tres-centes persones. “El primer rescat va ser el més impactant de tots. Era fosc, de matinada, als immigrants se’ls enfonsava la llanxa… no em podia creure que fos veritat, era com si es tractés d’una pel·lícula. Mai oblidaré aquelles imatges“, recorda Martínez Ribot.

A peu del canó, va enregistrar imatges des del vaixell o de les llanxes amb les que servien per salvar els immigrants. “Ho feia absolutament tot. Des d’enregistrar les imatges, editar-les i penjar-ho a Internet. Open Arms em va facilitar moltíssim la feina”, admet. L’estada al vaixell de salvament va comportar “una convivència molt estreta i intensa”, diu, tot i que va participar activament en les tasques de l’expedició.

PERIODISME DE DENÚNCIA

Especialitzada en l’àmbit social -immigració, feminisme, desnonaments, educació i sanitat- la reportera de Público denuncia “la crueltat d’Europa per tot el que es viu al Mediterrani” i agraeix “la bondat dels voluntaris d’Open Arms que dediquen la seva vida a salvar-ne d’altres”.

Damunt del vaixell, Martínez Ribot assegura que “et trobes amb un escenari contradictori: el pitjor de la humanitat pel fet de veure com moren els immigrants al mar i el millor, amb la tasca d’Open Arms”. La periodista reconeix que “un cop tornes a casa, la teva vida et sembla frívola. Durant uns dies necessites pair-ho”.

La reportera assegura que “es pot fer periodisme de moltes maneres, una d’elles és denunciar què està passant en la fossa comuna que s’ha convertit el Mediterrani. En moments com aquests t’adones com és de rellevant el periodisme”. Al cap d’uns mesos d’aquesta experiència, la jove catalana reconeix que està “encantada” de viure a Madrid i admet que “hi ha més oportunitats laborals que a Barcelona”.

Martínez Ribot és graduada en Periodisme a la Universitat Ramon Llull i des de fa gairebé tres anys viu a Madrid. Anteriorment havia treballat a Barcelona, a El Periódico de Catalunya i al diari Ara. El 2017 va publicar el llibre ‘Revolució a les aules’ (Columna) dedicat al model d’ensenyament de Catalunya.