Oriol Umbert és el nou president del Centre Català i de la Penya Barcelonista de Caracas [Foto: cedida]

Oriol Umbert (Barcelona, 1977) va aterrar a Veneçuela per primera vegada quan només tenia tres anys. Els seus pares van decidir creuar l’Atlàntic, però sempre van estar vinculats amb Catalunya. La família Umbert va trucar la porta del Centre Català de Caracas. “Tot i que el meu pare mai va ser soci, sempre fèiem vida al Centre Català”, recorda Umbert en una conversa amb Exterior.

Umbert va estudiar veterinària, però no va finalitzar els estudis. Actualment, treballa com a comerciant d’una distribuïdora de begudes no alcohòliques. A banda de l’estima per Catalunya, la passió pel futbol i el Barça fan que el 2012 Oriol Umbert sigui nomenat president de la Penya Barcelonista de Caracas. “La Penya Barcelonista està integrada al Centre Català, és una eina que permet que molts culers naturals de Veneçuela coneguin el país, la llengua i les tradicions”, explica.

El 2018, Umbert va formar part de la junta directiva del Centre Català de Caracas com a vocal, i ja no s’hi ha deslligat més. Fins al punt, que des de fa quinze dies és el president. És doble president, del Centre Català i de la Penya Barcelonista. “No soc un cas excepcional, és habitual que això passi”, diu Umbert.

Hi ha un condicionant que va provocar que Umbert tingués tots els números per ser president. “Els estatus remarquen que per ser president del Centre has de ser català o parlar la llengua, i no tothom compleix aquest requisit”, explica. La presidència del Centre Català ha estat molt renyida, aquest cop. S’hi van presentar dues candidatures: Oriol Umbert i Carlos Llagostera. I els socis (prop de dos-cents) van decidir votant. “El marge va ser mínim”, apunta.

“El més important és mantenir l’essència del Centre Català fomentant la cultura catalana, l’aprenentatge del català i mantenint les tradicions”, subratlla

I a partir d’ara, què? Umbert i la seva junta directiva tenen molt clars els reptes que ha de tenir el Centre Català de Caracas, que el 2025 compliran 80 anys d’història. “El més important és mantenir la seva essència, és a dir, fomentar la cultura catalana, l’aprenentatge del català i mantenir les tradicions”, subratlla Umbert.

“La diàspora catalana de Caracas i Veneçuela van tenir molta incidència en la seva època”, recorda. Fins al punt que el 1987 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment, però, es comptabilitzen poc menys de 400 unitats familiars de catalans o descendents de catalans a la capital veneçolana. “Cada cop som menys catalans a Veneçuela, hi ha un retorn significatiu. Veuen més oportunitats a Catalunya”, manifesta. S’han girat les tornes quan a mitjans del segle passat eren les famílies catalanes que fugien del franquisme.

Foto: cedida

Així i tot, Umbert no defalleix. Entre les activitats més rellevants del Centre Català de Caracas destaquen les culinàries (calçotada o la revetlla de Sant Joan) i les culturals (Sant Jordi). Les activitats es complementen “fruit del lligam que el Centre Català té relació amb altres entitats catalanes de l’Uruguai, l’Equador o el Perú”, explica.

I mentrestant, la Penya Barcelonista de Caracas, qui té el segell del propi Barça. “La marca Barça es ven sola, ara bé, si l’equip no guanya, l’aficionat no s’endolla”, reconeix. La seu del Centre Català és l’espai de trobada dels culers on es veuen els partits del primer equip masculí. “Tot i la situació que viu l’equip de Xavi, Caracas continua sent blaugrana”, rebla. Sigui com sigui, Umbert i el seu equip tenen l’encàrrec de garantir la continuïtat del Centre Català i la Penya Barcelonista a Caracas.

Oriol Umbert, nou president del Centre Català de Caracas
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram