
Infografia: Marga Moreno / Exterior.cat
La Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior de la nova legislatura ja s’ha configurat. La seva missió és avaluar l’actuació de la Generalitat en l’acció exterior, la cooperació al desenvolupament i el foment de la pau. Està integrada per 18 diputats (11 homes i 7 dones). El PSC, amb 5 diputats, és la formació que té més representants -a més de ser-ne el titular de la conselleria-.
La mesa la presideix el PSC

La socialista Neus Comes iés la presidenta de la Comissió [Foto: Jordi Ubach / Pallars Digital]
Neus Comes i Pon (PSC) és la presidenta de la Comissió. Nascuda a Sort l’any 1975, és diplomada en Turisme i Màster en Comerç Internacional i Desenvolupament Rural, gestiona una agència de viatges i dues explotacions de ramaderia extensiva. És regidora de l’Ajuntament de Sort per Endavant per Sort.
Anna Navarro Descals (Junts) és la vicepresidenta de la Comissió. Nascuda a Olot el 1968, viu a Barcelona. Llicenciada en filologia anglogermànica a la Universitat de Barcelona (UB), té un postgrau en filologia alemanya per la Universitat Humbolt de Berlín. És un referent del món tecnològic després de treballar com a directora d’equips d’enginyeria, producte, transformació digital, infraestructura i estratègia global de les empreses Cisco Systems, Xerox, VeriSign, VMware, NetApp i Procore Technologies, de la qual és vicepresidenta. És cofundadora de diverses ONG, com Women in Localization i STEMentors. Acumula una munió de premis, entre altres, la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight (2020) i Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2021).
Ana Balsera Marín (ERC) és la secretària de la Comissió. Nascuda a Barcelona (1991), actualment viu a Santa Coloma de Gramenet. Graduada en dret per la Universitat Pompeu Fabra (UPF, 2013). Té dos màsters en accés a l’advocacia a l’Institut d’Educació Contínua de la UPF (2015) i de dret dels negocis a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (2021). Ha desenvolupat la seva activitat professional en despatxos d’advocats en els àmbits del dret civil i mercantil. És militant d’Esquerra des del 2019 i secretària general i de feminismes d’ERC Baix Besòs.
Els socialistes agafen les regnes

Carrión, Jaurrieta, Comes, Silva i Bondesio, les cinc cares socialistes de la comissió [Foto: PSC]
Alberto Bondesio Martínez (PSC) (Reus, Baix Camp, 1984). És el portaveu del PSC en la Comissió de UE i Acció Exterior d’aquesta legislatura. Màster en polítiques públiques i socials per la Johns Hopkins University i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Postgrau en govern local per la Universitat de Barcelona i llicenciat en ciències polítiques i de l’Administració per la UPF. És funcionari de les institucions europees, administrador AD5 del Grup Parlamentari S&D, adscrit a la Comissió Parlamentària de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors del Parlament Europeu (des del 2023). Afiliat al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) des del 2004.
Ernesto Carrión Sablich (PSC) (Lima, Perú, 1964), viu a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Llicenciat en ciències polítiques per la Universitat de Ginebra, té estudis d’oratòria i lideratge a Alcampo Madrid i Alcampo Saragossa. Afiliat al PSC des del 2011, va ser coordinador de la secretaria de ciutadania i diversitat del PSC (2013-2023) i assessor de drets socials i equitat a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (2015-2023). És secretari de relacions institucionals de Peruanos en Catalunya.
Sara Jaurrieta Guarner (PSC) (Barcelona, 1975). Llicenciada en economia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en gestió pública per la Universitat Pompeu Fabra, ESADE i la UAB. Com a economista ha treballat a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (2000), l’Hospital de la Vall d’Hebron (2000-2003), l’Institut Català de la Salut (2003-2004), el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya (2004-2006) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (2015-2019). Ha exercit com a professora associada al Departament d’Economia Aplicada de la UAB (2017-2023). Afiliada al PSC des del 1993, actualment és primera secretària del PSC de Barcelona.
Beatriz Silva Gallardo (PSC) (Santiago de Xile, 1969). Viu a Barcelona (Barcelonès). Llicenciada en periodisme i informació social per la Universitat Catòlica de Xile i llicenciada en estètica per la Universitat Catòlica de Xile. Estudis de doctorat en història de l’art a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser corresponsal del diari xilè El Mercurio a Espanya i Londres (1995-2008) i per a mitjans com la televisió pública alemanya, SWR, el Canal Arte i Deutsche Welle. Col·labora de manera regular amb diversos mitjans espanyols i catalans. Ha estat militant del Partit Socialista Unificat Viu i del Partit Comunista d’Espanya.
Junts: De Dalmases repeteix com a portaveu

Francesc de Dalmases repeteix com a portaveu de Junts en la comissió [Foto: Exterior.cat]
Francesc de Dalmases i Thió (Junts) (Barcelona, 1970) és periodista i educador social de formació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha centrat la seva actuació professional en el camp del periodisme i de les relacions internacionals. Va ser un dels fundadors de La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), president d’IGMAN-Acció Solidària i president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), entre 1999 i 2007. Va formar part del grup impulsor del Pacte Nacional pel Referèndum, el 2016. És diputat al Parlament per Junts per Catalunya des de 2017.
Carles Puigdemont i Casamajor (Junts) (Amer, 1962). És periodista i va ser el 130è president de la Generalitat de Catalunya. Com a periodista va ser redactor en cap d’El Punt, director de l’Agència Catalana de Notícies i de Catalonia Today. Va ser alcalde de Girona per Convergència i Unió. Els darrers set anys viu a l’exili. En aquest temps ha estat eurodiputat al Parlament Europeu.
Ennatu Domingo i Soler (Junts) (Gondar, Etiòpia, 1996). Viu a Castellterçol (Moianès). Llicenciada en ciències polítiques i relacions internacionals per la Universitat de Kent, té un màster en conflicte i seguretat internacional per la Brussels School of International Studies. Ha estat investigadora i analista de polítiques digitals de la Unió Europea en acció exterior per al laboratori d’idees The European Centre for Development Policy Management de Maastricht (2021-2024) i com a assistent parlamentària, va iniciar la seva carrera professional a l’International Crisis Group, a la seva seu de Nairobi (2019-2020). Es va afiliar a Junts el 2021.
Esquerra: torna Wagensberg després de l’exili

Ruben Wagensberg, en un acte de la campanya d’ERC pel 12-M a Suïssa [Foto: Àlex Recolons / ACN]
Juli Fernàndez Olivares (ERC) (Sabadell, Vallès Occidental, 1977) és llicenciat en farmàcia per la Universitat de Barcelona. Va ser conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya (2022-2023). A l’administració ha exercit com a director de Turisme Juvenil de Catalunya (2007-2009) i de l’Agència Catalana de la Joventut (2009-2011). Va ser alcalde de Sabadell (2015-2017) i delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona (2018-2021). És l’actual secretari general adjunt d’Esquerra.
Ruben Wagensberg Ramon (ERC) (Barcelona, 1986) va dedicar-se a la docència a l’escola Súnion de Barcelona. Va ser director de la campanya “Allarga la vida”, de l’Organització Catalana de Trasplantaments. Activista social i promotor de la cultura alternativa catalana i de la plataforma “En peu de pau”, de mobilització per mitjà de protestes pacífiques contra l’aplicació de l’article 155 i l’empresonament dels consellers i dels líders independentistes. Torna al Parlament després de l’exili.
El PP renova equip

De Mataró al Parlament. Cristian Escribano és el portaveu del PP a la comissió [Foto: Ajuntament de Mataró]
Hugo Manchón García (PP) és Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És l’assessor de comunicació del PP a Catalunya.
Comuns, VOX, CUP i Aliança Catalana, amb un representant

Laure Vega és la representant de la CUP a la comissió i relleva Carles Riera [Foto: CUP]
Alberto Tarradas Paneque (VOX) (Girona, 1996) és Graduat en comerç internacional. President de Vox de la província de Girona des del 2016, ha estat diputat des de les eleccions de 2021. Va ser el candidat de VOX a les eleccions municipals a Girona, però no va obtenir representació. També va formar part de la llista de VOX a les eleccions al Congrés espanyol.
Laure Vega (CUP) (Sant Boi de Llobregat, 1992) té una àmplia trajectòria dins el teixit social, especialment dins l’entorn cultural i feminista, ha participat del Consell Assessor de la Generalitat de Catalunya per implementar la Renda Bàsica Universal i del Centre d’Estudis de la Unitat Popular. Des del 2010 ha estat vinculada a la CUP i ha format part de l’actual Secretariat Nacional de l’organització anticapitalista.
Ramón Abad Gimeno (Aliança Catalana) (Mollerussa, 1958) Viu a Alpicat, està jubilat i és diputat d’Aliança Catalana. Va estudiar història i geografia a la Universitat de Barcelona i ha treballat en el sector de la banca. Havia estat militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).
Neus Comes, nova presidenta de la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior al Parlament