Després d’una dècada picant pedra i ser una peça clau per aconseguir que el govern espanyol derogués definitivament el vot pregat, la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ja prepara una nova ofensiva que va lligada amb la llengua. En l’assemblea de diumenge, la federació va anunciar que té la intenció de demanar al govern espanyol que inclogui en el seu programa d’acció educativa a l’exterior l’ensenyament de les llengües cooficials de l’Estat, entre elles, el català.
La proposta la va anunciar el vocal d’Estudis i Anàlisis a la junta directiva de la FIEC, Antoni Montserrat, qui va assegurar que “volem posar en marxa una acció dirigida al govern espanyol perquè anul·li l’exclusivitat de l’ensenyament en castellà i inclogui la resta de llengües cooficials de l’Estat”. Així, la FIEC proposarà que “es reformuli” el decret que va impulsar el programa d’acció educativa a l’exterior per part del govern espanyol l’any 1993.
El programa, que compta amb més de 42.000 estudiants arreu del món, promou exclusivament l’ensenyament del castellà
Montserrat va posar les xifres sobre la taula. El programa d’acció educativa a l’exterior de l’Estat espanyol -regulada per un decret registrat el 1993 i que depèn del Ministeri d’Educació- promou exclusivament l’ensenyament en castellà i que va dirigit a la franja d’estudiants de Primària i Secundària. Així, comptabilitza 42.455 estudiants, 1.376 professors de castellà a l’exterior i 370 centres de titularitat espanyola al món. El programa té un pressupost de 123 milions d’euros per al 2022. “D’aquests 123 milions d’euros, considerem que el 25% d’aquesta partida s’hauria de destinar a la resta de llengües cooficials”, va subratllar.
“És una proposta que possiblement sorprendrà tothom perquè és la primera vegada que se’n parla, però creiem que en el context actual polític i lingüístic aconsella que cal mobilitzar-nos”, va dir Montserrat. Una de les mesures que s’inclouria en aquesta acció de la FIEC seria que les formacions polítiques amb representació al Congrés espanyol favorables a la iniciativa presentessin una esmena als pressupostos de l’Estat pel 2023 reclamant que s’inclogui l’ensenyament de les llengües cooficials en el programa d’acció educativa exterior.
Un cop debatut l’anunci fet per la directiva durant l’assemblea, la FIEC crearà un grup de treball intern que servirà per enllestir una proposta que va tenir molt bona acollida entre els representants de les entitats adherides a la federació.
La FIEC ratifica els noms d’una junta directiva renovada