Els infants catalanoparlants en la primera sessió de l’Aula a Dubai [Foto: cedida]

Dubai és una de les ciutats més reconegudes internacionalment dels Emirats Àrabs Units. La separen prop de 7.000 kilòmetres de Barcelona. En aquest país s’hi apleguen prop de dos-cents catalans que habitualment contacten per Whatsapp. Hi ha un seguit de famílies catalanes que es reuneixen per mantenir les tradicions catalanes, però no n’hi ha prou, especialment amb aquelles que tenen fills.

Així és com dos catalans residents a Dubai, Marta Picó i Marc Pasqual, han estat els impulsors de l’Aula, un espai dirigit als infants catalanoparlants amb l’objectiu d’interaccionar entre ells en llengua catalana. “Quan tens canalla et dones compte de les mancances que tenen a l’hora de mantenir i posar en pràctica el català ja que tot ho fan en anglès fora. A casa, els nanos el parlen amb un accent especial, però el parlen. En canvi, a l’hora d’escriure’l, la dificultat creix”, subratlla Picó, que fa onze anys viu a Dubai treballant com a guia turística.

Fa deu dies va tenir lloc s’hi va fer la primera prova pilot amb la professora Anna Díaz. “Hi van assistir nens i nenes de famílies mixtes o catalanoparlants d’entre 3 i 11 anys que van poder conèixer i compartir jocs en català”, explica Pasqual, que viu als Emirats Àrabs Units des de fa vuit anys i es dedica professionalment en el sector de la publicitat, la fotografia i el cinema.

Als Emirats Àrabs Units s’hi apleguen prop de dos-cents catalans, majoritàriament famílies, que habitualment contacten per Whatsapp

“Volem establir un vincle entre els infants catalanoparlants perquè sigui un espai que puguin compartir jocs i lleure en català, que els infants puguin parlar, llegir i escriure la llengua”, diu. “El millor de tot és que els nens i nenes que van participar en la primera sessió volen repetir-la!”, subratlla Picó.
Així, la propera trobada de l’Aula és prevista pel setembre i la intenció és que sigui una sessió mensual de tres hores de durada. “Veient com evolucioni la iniciativa, ja ens adaptaríem a dividir els nens i nenes en funció del nivell de la llengua”, admet.

Els infants interaccionen entre ells amb llengua catalana [Foto: cedida]

Primer pas pel Casal Català dels Emirats Àrabs

Després de l’èxit de la prova pilot de l’Aula, els impulsors volen que sigui la guspira que acabi transformant-se en la posada en marxa del Casal Català dels Emirats Àrabs. “La intenció és que, a partir d’aquí, mantenint l’activitat es puguin proposar altres activitats culturals adreçades a la comunitat catalana”, asseguren.

Un cop l’Aula estigui consolidada, la prioritat serà incentivar els adults. El pas més rellevant seria formalitzar un casal català, però la complexitat del país posa moltes traves. Picó subratlla que “en un país com aquest és molt difícil mostrar la catalanitat, perquè no és una nacionalitat reconeguda pels Emirats Àrabs Units. No estem emparats per enlloc”.

I Pasqual afegeix que “l’associacionisme com l’entenem a Catalunya no existeix aquí, sempre s’associa al món privat i empresarial”. Sigui com sigui, la comunitat de catalans dels Emirats Àrabs Units ha posat les bases per caminar plegats i intentar conviure des de la distància la realitat catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram