Xavier Ros-Oton, doctor en Matemàtiques, ha centrat totes les mirades després de recollir un dels guardons als Premis Princesa de Girona a mans del mateix Felip VI lluïnt un llaç groc, un símbol que demana la llibertat dels presos polítics catalans. Ros-Oton és actualment professor lector de Matemàtiques a l’Institut de Matemàtiques de la Universitat de Zuric (Suïssa).

Aquest matemàtic català, de 31 anys i resident a l’exterior, és “un dels matemàtics més brillants i amb més impacte a escala mundial en la seva franja d’edat”. Segons les bases del premi “la seva investigació sobre equacions en derivades parcials, un camp central en moltes disciplines científiques, ha tingut una repercussió molt destacada en la comunitat científica”.

No és el primer premi de prestigi que rep Ros-Oton. L’any passat va obtenir una ERC Starting Grant, un premi valorat en gairebé un milió i mig d’euros que atorga el Consell Europeu d’Investigació. El 2017 va rebre el premi Antonio Valle de la Sociedad Matemática Española (RSME). El 2015 van concedir-li el preimi Vicent Caselles, de la Fundació BBVA.

Des de fa anys Ros-Oton viu a l’estranger. Primer, a Austin (Texas, Estats Units) i des de 2017 a Suïssa.