Font: Casal Català de Vancouver

Aquesta setmana, una vintena de socis del Casal Català de Vancouver han pogut visitar TRIUMF, el centre nacional d’acceleració de partícules del Canadà. Es considera el primer laboratori de física del Canadà i un dels principals centres de recerca de física subatòmica de referència del món. Actualment hi treballen dos catalans. Un d’ells és Roger Caballero Folch (1982), investigador d’El Vendrell (Baix Penedès), qui aquests dies ha obert les portes a la comunitat catalana de Vancouver per fer-los un tour sense precedents en català. Avui farà un tour virtual pels lectors d’Exterior.cat.

Quan aterra a Vancouver?

Va ser a les portes de l’estiu de 2015 quan em van oferir un contracte de post doctorat a TRIUMF per a dos anys i ja en porto quatre! A banda de la projecció professional, la motivació de traslladar-nos amb la família i a viure l’experiència de viure lluny de casa i, perquè no dir-ho, per la manca d’oportunitats que hi ha a Catalunya. Aquest és un problema molt greu que està afectant molts companys i coneguts que en el seu dia van triar el camí de la ciència.

Quina és la teva tasca a TRIUMF?

Fins fa uns mesos vaig estar participant en experiments, i analitzant-ne les dades, on s’estudia i es determina com es desintegren els isòtops radioactius produïts en una instal·lació com TRIUMF i en d’altres com ara RIKEN, una instal·lació d’acceleradors semblant que hi ha al Japó.

I ara?

Actualment estic al departament de desenvolupament de targets, que vénen a ser el “blanc” o “la diana” perquè ens entenguem. Concretament implementem el sistema on impacten els feixos de protons o electrons, provinents dels acceleradors, amb diferents materials com poden ser urani o thori. És amb aquest xoc quan es creen o s’obtenen altres espècies d’isòtops que serviran, tant per conèixer millor la matèria que ens envolta i la que ens forma a nosaltres mateixos com per a múltiples aplicacions com poden ser la diagnosi i el tractament de certs tipus de càncer, la millora de futurs reactors, els coneixements d’astrofísica i nucleosíntesi, etcètera.

El Ciclotró és el més gran del món. Quina repercussió té que sigui a Vancouver?

Una instal·lació com aquesta és un pols d’atracció i fa que molts investigadors i estudiants d’universitats d’arreu del món vinguin a fer estades o a treballar en col·laboracions i projectes. Això crea un moviment constant de persones i permet que Vancouver sigui un dels indrets més rellevants del que es treballa actualment en l’àmbit de la física nuclear i de partícules. Es fan seminaris i les xerrades setmanalment a TRIUMF però també en altres llocs de la ciutat com el Science World, que ve a ser un museu de la ciència. A més d’això cal pensar que també es crea un entorn econòmic d’empreses que donen provisió del material necessari per a fer funcionar la instal·lació i, per tant, és un incentiu de llocs de treball indirecte molt important.

El Ciclotró és un pols d’atracció i fa que molts investigadors i estudiants d’universitats d’arreu del món vinguin a fer estades o a treballar en col·laboracions i projectes. Vancouver és un dels indrets més rellevants del que es treballa actualment en l’àmbit de la física nuclear i de partícules

A TRIUMF s’han aconseguit avenços en matèria de malalties, energia i tecnologies. Això vol dir que es tracta d’un centre multidisciplinari, que no està centrat en un sol àmbit.

TRIUMF és un centre en desenvolupament continuat. Les aplicacions de la física nuclear i de partícules són moltíssimes i a vegades el problema és decidir a quins projectes es dediquen els recursos que es disposen. Aquí s’han determinat propietats de molts nuclis que han permès entendre millor la matèria, això entre altres coses permet millorar les condicions i el paràmetres en com es fan les simulacions i dissenys de nous reactors. També s’han realitzat durant anys proves pilot de prototeràpia, en especial per al tractament de tumors a l’iris de l’ull, amb resultats espectaculars. Regularment també es fan proves i mesures de radiació als dissenys i models d’equips electrònics que s’utilitzen després en satèl·lits espacials per saber la protecció que necessiten a causa de la radiació còsmica. Són algunes de les accions però se’n fan moltes altres.

Quins avenços rellevants s’han fet recentment a TRIUMF?

Actualment hi ha molta expectació amb la producció d’Actini 225. Un isòtop amb el qual s’han fet tractaments experimentals amb pacients amb metàstasi amb resultats espectaculars. TRIUMF és dels pocs indrets del món on es podrà produir la quantitat necessària d’aquest isòtop que s’estima que es necessitarà en l’àmbit mundial. També estem desenvolupant una nova instal·lació de targets que permetrà rebre diferents tipus de feixos accelerats i per tant millorar l’eficiència i producció de nous isòtops. Aquest serà un avenç important en els propers cinc anys.

A TRIUMF es treballa amb una vintena d’universitats canadenques. Vancouver és un reclam per aquells joves universitaris catalans que vulguin créixer en el món de la investigació i la recerca?

Els experiments que es duen a terme permeten que experts de moltes universitats de l’Estat espanyol i d’arreu del món puguin venir a participar-hi i a aportar el seu coneixement. A més, com bé dius hi ha col·laboracions, com és el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya que enguany ha enviat dues estudiants del grau d’Enginyeria Física per fer una estada d’un mes a l’estiu. El fet de poder fer un tast en un laboratori d’una empresa rellevant com aquesta quan ets estudiant et permet viure l’ambient de treball real i adquirir uns coneixements avançats que motiven moltíssim per dirigir la carrera cap a la física nuclear.

Font: Casal Català de Vancouver

Aquests dies ha recorregut la casa amb un grup de socis del Casal Català de Vancouver i ho ha fet amb la seva llengua: una visita íntegrament en català.

TRIUMF és un laboratori nacional del Canadà i un dels objectius també és el de donar a conèixer a la població el que es fa en una instal·lació pública com aquesta. És a dir, que la difusió del que s’estudia i es desenvolupa no quedi només en articles científics en paper. En aquest sentit, TRIUMF ofereix tours regularment per a escoles, instituts i per a visitants que ho demanen. La idea de fer els tours en català va sorgir des de la junta del Casal Català de Vancouver. Sovint la llengua sol ser una barrera i més quan es parla amb vocabulari molt tècnic. Fer de guia a l’empresa on treballes al Canadà i en català va ser una experiència molt interessant. De la visita només va ser imprescindible complir un seguit els requisits de seguretat del laboratori que impliquen grups reduïts i amb una vestimenta adequada. És a dir, que encara que sigui estiu no es pot accedir a les instal·lacions amb pantalons curts i sandàlies.

La idea de fer el tour per TRIUMF en català va sorgir de la junta del Casal Català de Vancouver. Sovint la llengua sol ser una barrera i més quan es parla amb vocabulari molt tècnic. Va ser molt interessant

Què significa per a TRIUMF obrir les portes als ciutadans?

Donar a conèixer la recerca que es fa en centres com TRIUMF és bàsic perquè la societat entengui la importància i el potencial de la ciència bàsica. En molts casos es fa difícil entendre el perquè cal invertir tants diners amb projectes que són incomprensibles per a la majoria de la població, però quan un visita el lloc on van a parar aquests diners públics i/o privats, se n’adona de les dimensions i la repercussió que té a mitjà i llarg termini. Al mateix temps, el visitant descobreix curiositats de la ciència que el dia a dia no és present als mitjans de comunicació i també es desmitifica la por al terme nuclear que en la majoria de casos no té res a veure amb el sentit bèl·lic que molta gent hi té associada.