Foto: Les Anxovetes

Les Anxovetes és el grup convidat en la tercera sessió del festival Catalan Sounds, que pretén per internacionalitzar la música catalana i apropar-la al públic de l’Amèrica Llatina i els Estats Units. L’actuació en format acústic tindrà lloc aquest dijous (19h) a la sala gran de la Fàbrica Damm i es podrà seguir en streaming, dissabte 20 de novembre (18.30h, hora catalana) a través de la pàgina de Youtube del departament d’Acció Exterior i Govern Obert. Per assistir als concerts caldrà registrar-se prèviament al portal web del festival.

Les Anxovetes és un grup d’havaneres que canta íntegrament en femení i està format per Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i Marta Pérez (veu aguda/mitja), així com el contrabaixista Xevi Pasqual, el guitarrista Salva Gallego i el tècnic de so Xevi Salvatella, els seitons del grup. Exterior.cat -mitjà oficial del festival- conversa amb Tona Gafarot, integrant de Les Anxovetes, poc abans de la seva participació en el ‘Catalan Sounds’.

Què suposa per a Les Anxovetes participar en el ‘Catalan Sounds’?
Estem molt contentes de formar part del cartell d’aquest festival, sobretot perquè sortim del nostre hàbitat natural, que són concerts de Festa Major. Cantar havaneres en el format que ens planteja ‘Catalan Sounds’ és una gran oportunitat per a nosaltres. És una manera de mostrar-nos davant d’un públic que no coneix aquest gènere -l’havanera- i ens permet obrir-nos al món. D’altra banda, participar en un festival que mostra la cultura catalana al món és tot un honor, una responsabilitat i ens sentim molt agraïdes.

El concert en viu és dijous a l’antiga fàbrica Damm i per streaming, dissabte. Quin és el repertori que teniu previst oferir?
Una cantada d’havaneres clàssica i tradicional com les que fem sempre, però amb un repertori adaptat i, per tant, ampliant la presència de les cançons d’havanera en castellà com les tradicionals ‘Rosina’ o ‘La bella Lola’ o cançons pròpies com ‘De anchoas quedan tres’. Són cançons que ja les tenim en el repertori, però en el cas de les peces en castellà les cantarem totes.

Havaneres en femení. Aquesta és l’essència de Les Anxovetes. Com sorgeix el projecte musical?
La idea va ser meva, el 2013. Aquell any mentre mirava la cantada d’havaneres de TV3 a casa amb els meus pares vaig veure que hi havia molta presència masculina sobre els escenaris i que faltaven dones. I fent broma vaig dir-ho en veu alta: “faré un grup d’havaneres en femení”. Vaig pensar que no aquella idea no podia quedar-se en un calaix, i després de proposar-ho a les meves companyes vam tirar endavant el projecte.

Creieu que l’havanera és un gènere que no morirà mai?
No ho puc assegurar, però de tots els gèneres musicals l’havanera corre el risc de desaparèixer. I és així perquè el seu públic és d’edat avançada. Hem de dir que en els nostres concerts hem detectat la presència de gent més jove, així que hi ha un rejoveniment de l’havanera. Així i tot, cal vetllar-la per fer-la sobreviure.

De quina manera?
Per fer-ho es tracta d’adaptar-se als nous temps, de rejovenir la interpretació, donar nova frescor, obrir-se a nous públics i nous formats. Tot això és el que hem fet Les Anxovetes des que vam posar en marxa aquest projecte. No ens hem estancat mai, tot i mantenir l’essència de l’havanera tradicional.

 

A més de l’havanera, Les Anxovetes heu fet altres projectes paral·lels, com és el cas de l’espectacle (D)ones que complementen la vostra tasca musical.
(D)ones un espectacle que girava al voltant de la figura de la dona i el mar on hi interpretàvem cançons pròpies que s’allunyaven de l’havanera amb una mirada més mediterrània.

I el darrer projecte és ‘Undina’, un espectacle familiar d’havaneres dirigit als més petits.
És un espectacle que explica i ensenya què és l’havanera d’una manera dinàmica, fresca i amena. És un espectacle que està a cavall entre un conte musicat i un concert teatralitzat. A partir d’una història, oferim un seguit d’havaneres clàssiques que complementen el relat. Estem en plena gira d’aquest espectacle, i fruit de la bona acollida que està tenint, s’allargarà una bona temporada.

“Hi ha un rejoveniment de l’havanera. Cal vetllar-la per fer-la sobreviure”

Com pot competir l’havanera amb altres gèneres musicals?
Crec que l’havanera no pot competir-hi, és una percepció personal. Tinc la sensació que l’havanera sempre queda en un racó aïllat després de comprovar de com es tracta en concursos i programacions. L’havanera no està infravalorada, però li falten més oportunitats.

No és la primera que Les Anxovetes miren cap a l’estranger.
No és que hàgim voltat gaire, però hem actuat a França, Bèlgica, Eslovènia i als Estats Units. Aquesta última va ser una experiència molt bonica després de conviure amb altres actors de la cultura catalana a Washington DC. Esperem que en els anys que venen puguem ampliar les actuacions i oferir l’havanera arreu del món.

Roba Estesa: "Ens ve molt de gust obrir el festival Catalan Sounds"
Pony Pisador: "'Catalan Sounds' és una iniciativa increïble: fer xarxa i crear lligams és magnífic"
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram