Foto: El curtmetratge ‘Facunda’, de Marta Romero (Allegra Films) és una de les propostes catalanes al festival

Fins a 14 projectes documentals catalans, finalitzats o en curs, participaran al 33è International Documentary Film Festival d’Àmsterdam (IDFA), cita de referència per a la indústria audiovisual documental europea que té lloc fins 6 de desembre. Té l’impuls del Departament de Cultura i Catalan Films.

Cinc d’aquests són projectes en marxa que els seus respectius equips presentaran a la indústria reunida a la ciutat holandesa, en la secció’ Upcoming Catalan Docs’ (creada per Catalan Films i el DocsBarcelona). La presència catalana arribarà també a ‘Docs for Sale’, secció que facilita el visionat per part de compradors i distribuïdors, amb sis títols, entre els quals ‘Un blues para Teherán’, de Javier Tolentino i produït per Eddie Saeta, i el curtmetratge ‘Facunda’, de Marta Romero (Allegra Films).

‘Erasmus in Gaza’, de Chiara Avesani i Matteo Delbó, produïda per Arpa Films; ‘The Man who Wanted to see it All’, d’Albert Albacete (Loto Films); ‘The Mystery of the Pink Flamingos’, de Javier Polo (Japonica Films, Los Hermanos Polo); i ‘Postwar Albums, de Angel Leiro, Airy Maragall (Lukimedia)’, són els altres films que es projectaran en aquesta secció.

El curt ‘Facunda’, de Marta Romero, també en forma part, però a més ha estat seleccionat a la secció no competitiva ‘Luminous’, que pretén fer reflexionar a l’espectador sobre altres vides. El film realitzarà la seva première internacional després d’estrenar-se al festival Alcances.

La presentació de projectes documentals amb participació catalana que estan en curs (‘Upcoming Catalan Docs’) inclou els títols ‘Ole mi coño’, de Patricia Franquesa (Gadea Films, Ringo Media); ‘Tolyatti Adrift’, de Laura Sisteró (Boogaloo Films); ‘Pepi Fandango’, de Lucija Stojevic (Noon Films); ‘I am’, de Patricia M. Félix (Wknd, Diana Toucedo Films); i ‘Muyeres’, de Marta Lallana (Corte y Confección de películas).

I en el marc d’indústria del festival, dos projectes catalans participen a l’IDFA Forum, el mercat de coproducció i punt de trobada de cineastes, productores i indústria internacional en què es presenten els projectes de documental en desenvolupament més potents que s’estan produint a nivell mundial.

En aquest apartat es projectaran ‘Angel – Diary of a Planned Death’, dirigit per Fernando González, de la productora de Jordi Évole Producciones del Barrio; i ‘Burn the Cuckoo’s Nest’, de Jo Sol (Shaktimetta Produccions).