Font: Generalitat de Catalunya

El conseller d’Acció Exterior del Govern, Alfred Bosch, viatjarà aquesta setmana a Islàndia, el primer país que ha traslladat públicament a Espanya la seva preocupació pel judici al procés, davant el temor que es vulnerin drets fonamentals. El 20 de febrer passat, el parlament islandès va aprovar una proposta de resolució presentada pel Partit Pirata (Piratar) que condemna “la resposta del govern d’Espanya al referéndum d’independència de Catalunya, incloses les detencions de polítics catalans” i el judici al procés.

Aquest dissabte 16 de març, Bosch serà a Islàndia, qui ha posat molt èmfasi en el judici que està tenint lloc al Tribunal Suprem als líders polítics i de la societat civil catalana. “Malgrat ser una nació petita, és també un garant de drets humans al món. Ens miren a tot arreu i esperem que aquest sigui el primer pas per a que aquesta condemna tingui ressò arreu del món”, va assegurar la diputada Álfheiður Eymarsdóttir, del Partit Pirata, a la cambra islandesa. El ministre d’Afers Exteriors islandès, Guðlaugur Þór Þórðarson s’hi va afegir mostrant el seu malestar al ministeri d’Exteriors espanyol en unes declaracions al diari Frettabladid assegurant que el judici “no és natural en un estat de dret”.

Bosch té previst participar en una taula rodona titulada ‘Què passa a Catalunya?’ que tindrà lloc a Safnahúsið Culture House, de Reykjavík. El titular d’exteriors tindrà l’oportunitat d’explicar, de nou, la situació que viuen els presos polítics arran de la celebració del referèndum per a la independència de l’1 d’Octubre de 2017. En la taula rodona hi participarà  Elisenda Casanas Adam, professora de Dret Públic i Drets Humans i membre del Centre de Dret Constitucional d’Edimburg.

Casanas ha centrat la seva recerca en l’anàlisi comparativa del dret públic, centrant-se en l’allotjament legal de la identitat nacional, els tribunals i el poder judicial, la delegació, la revisió judicial i els drets humans. Té un interès especial en el dret públic d’Escòcia i el Regne Unit, i de Catalunya i Espanya. Casanas ha participat en diversos projectes d’investigació en diferents àrees del dret públic, incloent el Informe sobre la jurisdicció final de la crida a Escòcia (2010) i el Llibre blanc de la mediació a Catalunya (2008-2010).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram