El cartell de la mostra d’aquest 2023 la integren Llodrigons, de Joana Antonin; Sisè primera, d’Albert Carbó; La Masia, de Víctor Català; i Santorini, de Biel Masià. A més, inclou un debat sobre el guió cinematogràfic a càrrec d’Alessia Rotondo. “La majoria dels directors consagrats tenen l’oportunitat d’internacionalitzar els seus films a través de l’Institut Ramon Llull o de Catalan Films. En la nostra mostra acollim aquells projectes de joves que no tenen les mateixes oportunitats d’internacionalitzar-se”, assegura la presidenta.
Activitats per a tots els públics
La mostra de talents emergents del cinema català respon a una nova estratègia de Catalans a Roma. “Més enllà de les activitats anuals i tradicionals catalans, tenim el repte de promoure activitats més populars, com ho és aquesta mostra de cinema”, diu Buisan. “En els darrers anys, les activitats de l’associació s’han centrat molt en l’acadèmia, ara volem obrir-nos molt més i oferir activitats més variades i, sobretot, per a tots els públics”, afegeix.
“En la nostra mostra acollim aquells projectes de joves que no tenen les mateixes oportunitats d’internacionalitzar-se”, assegura Amanda Buisan
En aquesta línia, la junta de Catalans a Roma vol captar més associats: “un altre perfil d’associat”, subratlla Buisan. Així posaran en marxa un carnet familiar adreçat als adolescents d’entre 12 i 20 anys. Després d’un temps de propostes en línia marcat per la pandèmia, Buisan ho té clar: “volem recuperar la presencialitat”. Prova d’això és que l’associació promou sortides amb el geògraf català Ivan Sunyé, i amb la Mainada, qui aglutina els infants majoritàriament de parelles mixtes.
Amanda Buisan és la presidenta de Catalans a Roma des de fa un any, quan va rellevar Isabel Turull. L’associació va impulsar-se a finals dels anys vuitanta, poc abans que Buisan arribés a Itàlia. Tot i que la comunitat catalana a Roma és gran, només una seixantena hi estan associats. “Hem de tornar a agafar embranzida, per això la Mainada és clau per agafar múscul”, subratlla la presidenta. Les activitats familiars tenen el públic assegurat, ja que els infants arrosseguen a pares i mares.L’associació té un suport incondicional: la delegació del Govern català a Itàlia. “El vincle i la col·laboració és molt estreta, ens donen suport a promoure les activitats”, subratlla Buisan. Ara bé, un dels hàndicaps que té la comunitat catalana en territori italià és que més enllà de Roma, la resta està poc organitzat. “Hi ha moltes diferències entre les regions. Des de Catalans a Roma tenim molt bona relació amb l’Alguer i Nàpols”, explica. Per això, el contacte s’estableix amb altres casals, especialment d’arreu d’Europa.
El Cant de la Sibil·la arriba a Roma amb el Cor Polifònic Alguerès