Foto: La sessió de la comissió de Treball, Afers Socials i Família ha debatut la proposta per a la Catalunya Exterior [Canal Parlament]

El Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de resolució per garantir el retorn digne dels catalans a l’exterior. La proposta, presentada per En Comú Podem, preveu crear un pla de retorn digne per als catalans residents a l’exterior. Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, PSC, En Comú Podem i la CUP han votat a favor excepte C’s i el PP que han votat en contra.

Yolanda López (En Comú Podem) ha estat qui ha presentat la proposta en la sessió de la comissió de Treball, Afers Socials i Família. Durant la seva intervenció, López, ha reconegut que el pla de retorn digne permetria “garantir el dret dels catalans residents a l’exterior i dels seus descendents”. I ha afegit que “és el moment de revertir la situació, és a dir, que els catalans i catalanes que viuen a l’exterior tinguin els recursos necessaris per part de l’administració en el seu desig de tornar a Catalunya”.

La proposta ha inclòs les esmenes presentades pel grup parlamentari d’ERC. Són quatre esmenes: la realització d’un estudi i anàlisi de l’emigració i el retorn des de 2008 fins a l’actualitat per conèixer les causes; la creació d’una Oficina d’ajuda al retorn i a la xarxa d’intermediació i selecció laboral en origen (XILA) en coordinació amb els ens municipals i les comunitats catalanes a l’exterior; continuar treballant per un retorn digne i modificar i actualitzar la llei 25/2002.

El diputat dels republicans, Jordi Albert, ha assegurat que “hem d’aportar solucions als catalans que resideixen a l’estranger i, així, des dels departaments d’Acció Exterior i Treball, Afers Socials i Família seguirem una línia de col·laboració estreta en l’execució d’aquesta proposta”. La diputada Saloua Laouaji (JxCAT) diu que “és necessari actualitzar la política de retorn entenent la migració a Catalunya com una fenomen complex”.

Pol Gil (PSC-Units) ha recordat que “hi ha hagut propostes similars en aquest Parlament i hi ha hagut una resposta minsa i molt tardana”. El diputat Vidal Aragonès (CUP) ha subratllat que “hem passat de ser un país d’inmigració a un país d’emigració, que expulsa als catalans i catalanes. Ara tenim la necessitat que tornin”.

Des de Ciutadans, la diputada Blanca Navarro ha dit que “no hauria de ser cap problema demanar que els catalans que resideixen a l’estranger s’inscriguin als consultats espanyols”. Santi Rodríguez, diputat del PP, ha assegurat que “el que va provocar que marxessin del país eren fruit de les polítiques socialistes”. Els populars han votat a favor dels tres primers punts i han rebutjat el quart, la modificació de la llei 25/2002.

La proposta s’ha debatut al Parlament després de la iniciativa presentada al Parlament per la Comissió pel Retorn Digne que vol garantir els drets de les persones emigrants i retornades a Catalunya.