L’enginyera industrial Berta Pi és la nova presidenta de l’Associació d’Amics de Catalunya a Stuttgart [Foto: Berta Pi]

Diuen que qui de jove va d’Erasmus, se’n recorda tota la vida. És el cas de Berta Pi (Barcelona, 1994), una enginyera industrial que un Erasmus a Stuttgart li va canviar la vida. L’any 2016 va deixar Barcelona per viure a la capital del land alemany de Baden-Württemberg durant deu mesos. Un cop va decidir tornar a Stuttgart, ho va fer amb el títol universitari sota el braç i disposada a fer un màster d’enginyeria mecànica a Alemanya. “M’hi vaig quedar perquè qui avui és el meu marit és alemany, i en aquest temps, som pares de dos fills”, explica Pi a Exterior.cat.

El primer contacte de Pi amb la comunitat catalana d’Stuttgart va ser una calçotada. De tornada, l’enginyera va convertir-se en la monitora de l’esplai de l’Associació d’Amics de Catalunya (així és com es coneix el Casal d’Stuttgart). “Necessitaven una persona que dinamitzés l’esplai, les activitats adreçades a la canalla, era un cop a la setmana”, recorda Pi. Més tard, ja com a mare, ha recuperat el contacte amb l’esplai: “és de les millors iniciatives que aporta el casal a la comunitat”, subratlla, que actualment dinamitza Clàudia Cusí.

Berta Pi ha rellevat Bet Blanco al capdavant de l’associació

La renúncia de la fins ara presidenta de l’associació, Bet Blanco -que ha retornat a Catalunya- ha provocat que Berta Pi hagi fet un pas endavant acceptant el càrrec de presidenta. “La gent de la junta és molt pencaire, és un grup amb una corresponsabilitat molt integrada i majoritàriament sempre liderada per dones”, explica. Així, a més de Pi, la junta la integren Eva Tribó (vicepresidenta), Roser Pozo (secretària) i Ester Sala (tresorera). A més, s’hi suma l’equip de col·laboradors format per Anna Bayod, Elisenda Bujons, Cristina Espinosa, Xavier Guilemany, Mireia Mauri, Eva Pujals i Miquel Testar.

L’esplai per la mainada, que dinamitza Clàudia Cusí, és una de les activitats més consolidades [Foto: Casal Català Stuttgart]

Quant a activitats, Stuttgart té la calçotada com la festa per excel·lència. “S’hi poden aplegar un centenar de persones”, explica la presidenta. A més, l’arrossada per Sant Joan, l’11 de setembre i Nadal són la resta de celebracions festives més rellevants. A més de l’esplai -l’activitat que concentra infants d’entre 3 i 12 anys-, Stuttgart promou un club de lectura, que ha agafat embranzida recentment.

Una de les novetats en les activitats és l’aportació que ofereix la digitalització. “Hem d’actualitzar-nos, per això hem començat a aplicar noves eines per afavorir el cobrament de les activitats”, explica la presidenta. “Hem de seguir cap aquesta direcció, també en l’àmbit de la comunicació. La digitalització ha vingut per quedar-se”, reconeix Pi.

L’any vinent, el casal català d’Stuttgart celebrà el seu quinzè aniversari

El 2024 és un any assenyalat per l’Associació d’Amics de Catalunya. Celebren 15 anys i continuen promovent la llengua i la cultura catalanes. “Som un casal actiu, però tenim el repte de captar més catalans, especialment els joves que es troben a la ciutat fent Erasmus”, explica Pi, com un dels nous objectius de l’associació.

El quinzè aniversari també es planteja com un punt d’inflexió. “Volem celebrar-ho com toca, haurem de treballar fort per aconseguir-ho”, exclama la presidenta. Stuttgart és una de les 8 comunitats catalanes oficials amb el vistiplau de la Generalitat. “Un cop al mes fem una trobada virtual amb la resta de casals catalans d’Alemanya. Són trobades molt enriquidores per compartir iniciatives, fem pinya”, subratlla. Mentrestant, l’Associació d’Amics de Catalunya continua deixant petjada.

Ingolstadt, el casal català més millennial
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram