Bestiari és un projecte de Carlos Casas i comissariat per Filipa Ramos [Foto: Institut Ramon Llull]

Bestiari serà el projecte que l’Institut Ramon Llull presentarà el pròxim 18 d’abril a la Catalonia in Venice durant la 60a Exposició Internacional d’Art de La Biennale di Venezia, en el marc dels Eventi Collaterali. Bestiari és un projecte de Carlos Casas i comissariat per Filipa Ramos i es podrà visitar del 20 d’abril al 24 de novembre de 2024.

Bestiari és una obra audiovisual immersiva en què els visitants se submergeixen en un entorn hipnòtic de sons i imatges que emeten animals i criatures que habiten els paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. Utilitza com a punt de partida el text medieval Disputa de l’ase, que va escriure el 1417 Anselm Turmeda, considerat un dels fundadors de la literatura catalana.

El text explica la història d’un home que es troba sotmès a un judici per part d’una assemblea d’animals que li qüestiona la superioritat humana per sobre dels altres éssers. Reproduint els sons i les imatges de ratpenats, abelles, dofins, rucs, elefants i altres bèsties, Bestiari ret homenatge als animals parlants del text.

La majoria dels sons i imatges del projecte s’han gravat en 11 parcs o espais naturals protegits del territori català

Una projecció de gran format creada a partir de la visió de cada espècie crea connexions hipnagògiques i situa el visitant a mig camí entre la vigília i el somni. Gràcies a l’espaialització sonora Ambisonics 3D i a les gravacions infrasòniques, es produeixen freqüències que arriben més enllà de l’àmbit sensorial humà. La majoria dels sons i imatges de Bestiari s’han gravat en 11 parcs o espais naturals protegits del territori català.

El director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, ha destacat la connexió del projecte amb els grans reptes globals que interpel·len el món actual: “la creença que els humans dominem el món i, per tant tots els éssers vius que hi habiten, ens ha portat al límit del col·lapse ecològic.

Més de 26.000 visitants en l’exposició catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram