Després d’estudiar Relacions Institucionals i forjar-se a l’oficina d’ACCIÓ de la Generalitat a Londres, Vidal i Aragay van impulsar Bona Gents. “El camí ha estat màgic, ple d’entrebancs i alegries com les d’aquesta nit”, va subratllar Aragay. “Fem una crida al jovent del país a perseguir les seves inquietuds i il·lusions. No hi ha camí d’aprenentatge, autoconeixement i creador de noves amistats millor que aquest”, va reblar Aragay.
Mentrestant, Oriol Vidal va fer un agraïment a ACCIÓ, els partners i a Catalans UK. I especialment, “als artistes que han confiat en nosaltres, i que s’han llançat a anar a Londres, una ciutat que intimida molt”. Per acabar, Vidal va assegurar que “aquest premi ens omple d’energia per continuar exportant la música catalana a ciutats estrangeres”.
“Aquest premi ens omple d’energia per continuar exportant la música catalana a ciutats estrangeres”, asseguren Bona Gents
El projecte de Bona Gents té un component d’emprenedoria cultural iniciat fa gairebé dos anys per dos joves catalans residents a Londres, que busca la projecció internacional de l’escena musical actual en llengua catalana entre el públic del Regne Unit. En gairebé dos anys de recorregut, Bona Gents ha estat la porta d’entrada al Regne Unit de Julieta, The Tyets, Els Pets i La Ludwig Band.
A més, treballa de manera molt estreta diverses entitats catalanes de l’exterior, ja siguin culturals, populars, del món acadèmic o de la societat civil. En aquest sentit, també fomenta avantatges per a la comunitat catalana a l’exterior.
El Premi Internacional Joan B. Cendrós 2024 té una dotació de 3.000 euros. El jurat del Premi Joan B. Cendrós l’integren Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jiménez i Mary Ann Newman.
El Teatre Nacional de Catalunya va acollir dimarts la 74a edició de la Nit de Santa Llúcia, durant la qual Òmnium Cultural va lliurar els tradicionals premis de la Festa de les Lletres Catalanes.
Roc Casagran, Blanca Llum Vidal, Toni Güell, Joan Berlanga i Mariona Bessa, entre els premiats
Enguany, Somiàvem una illa, de Roc Casagran, s’ha endut el 65è Premi Sant Jordi de novel·la (dotat amb 60.000 euros); Tan bonica i tirana, de Blanca Llum Vidal, ha guanyat el 66è Carles Riba de poesia (5.000 euros), i Elefants, de Toni Güell Ayza, el 27è Mercè Rodoreda de contes i narracions (6.000 euros).
Per la seva part, el 62è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies (dotat amb 4.000 euros) ha guardonat L’extraordinària vida d’un gos a les últimes, de Joan Berlanga Serraseca, i el 51è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (6.000 euros) ha estat per a L’ascens dels rebels, de Mariona Bessa Jové.
A més del 38è Premi Internacional Joan B. Cendrós al projecte Bona Gents també es va lliurar el 15è Premi Muriel Casals de comunicació al professor de periodisme Xavier Giró.
“La perseverança en defensa de la llengua catalana perquè sigui la llengua d’ús del país i la perseverança d’una literatura entre les més potents d’Europa és la perseverança d’un poble que aspira a autogovernar-se amb les eines d’un estat propi”, va dir en el seu discurs Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural.
Bona Gents, la nova porta d’entrada de la cultura catalana al Regne Unit