Els catalans Benet Aragay i Oriol Vidal viuen a Londres [Foto: cedida]

Les grans iniciatives sorgeixen de l’instint i l’emprenedoria de la societat civil. Oriol Vidal i Benet Aragay, dos catalans residents a Londres, han posat en marxa Bona Gents, un projecte que té com a prioritat difondre la cultura catalana al Regne Unit. Després d’estudiar Relacions Institucionals i forjar-se a l’oficina d’ACCIÓ de la Generalitat a Londres, Vidal i Aragay han presentat el primer plat fort de Bona Gents: The Tyets i Julieta actuaran el 8 de desembre al London’s Scala Club.

Benet Aragay (Barcelona, 1996) i Oriol Vidal (Vic, 1994) van estudiar Relacions Internacionals a la Universitat Ramon Llull, tot i que no van coincidir fins a Londres a l’oficina d’ACCIÓ. Més enllà de la feina, tots dos els apassiona la música i tenen l’ADN emprenedor. El projecte es va forjar fruit de la casualitat. En un dels darrers Cruïlla, Vidal va treballar servint copes en una de les barres del festival barceloní. “Allà vaig conèixer Xavier Coca, un dels cantants The Tyets, i vam mantenir el contacte. Un cop a Londres els vaig oferir la possibilitat de venir a actuar. I així va començar tot…”, explica un dels impulsors.

Oriol Vidal i Benet Aragay són els responsables del bolo a Londres dels The Tyets i Julieta previst pel 8 de desembre

Dit i fet. El concert, previst pel 8 de desembre, serà a l’emblemàtica estació de King’s Cross, amb una capacitat de 800 persones i amb entrades des de 25 euros. Bona Gents s’estrenarà amb un cartell de luxe: The Tyets és avui el grup emergent més rellevant de la música catalana. La formació de Marató va fer l’esclat definitiu durant la primavera passada, amb Coti x Coti. “Vam lligar el concert el febrer. Avui seria inviable”, somriu Aragay. Des que la setmana passada The Tyets van anunciar la gira europea, “Les entrades s’estan venent a molt bon ritme”, diu Vidal. Una part dels beneficis del concert es destinaran a l’Escola Catalana de Londres.

Com a cares d’ACCIÓ a l’oficina de Londres, Vidal i Aragay coneixen a la perfecció la comunitat catalana del Regne Unit. “Volem agrair tan Catalans UK com la delegació del Govern pel suport que tenim per la nostra estrena al desembre”, explica Vidal. A més, compten amb Estrella Damm com a partner de la iniciativa. “Tot ha anat molt ràpid i, de portes enfora, sembla molt senzill, però no ho ha estat”, recorda. Des de la creació d’un web fins a gestionar el ticketing. Bona Gents s’ha anat coent a foc lent. “És un repte personal, d’aprenentatge, i veurem cap on ens portarà. No hem d’oblidar que som una empresa, i han de sortir els números!”, diu Aragay. “És un site-project, un laboratori per fer proves i d’experimentar”, afegeix Vidal.

Foto: cedida

Omplir un buit per als més joves
A banda de l’Institut Ramon Llull, la mateixa delegació del Govern i les entitats catalanes residents al Regne Unit, actualment no hi havia cap iniciativa de títol privat que portés a Londres artistes emergents de Catalunya. I aquí és quan Aragay i Vidal hi veuen una oportunitat. “La prioritat és oferir propostes dirigides, sobretot, a un públic més jove”, diu Aragall. “Inicialment, ens adrecem a catalans i a espanyols residents a Londres, però el gran objectiu és atraure el públic anglès”, afegeix.

Amb el concert del 8 de desembre lligat, Bona Gens ja ha començat a treballar la programació prevista per al 2024. “Tot requereix molta planificació. Més enllà del catxet del grup, la prioritat és saber quin grup encaixa molt millor al nostre públic. L’objectiu és connectar les dues cultures: la catalana i l’anglesa”, diu Vidal.

“Per un grup català actuar a Londres és una experiència, una oportunitat d’obrir-se a un altre mercat”, diuen els impulsors

“Per un grup català actuar a Londres és una experiència, una oportunitat d’obrir-se a un altre mercat. Si no s’entén així, el projecte de Bona Gents no tindria cap sentit”, subratlla Vidal. A l’hora de la tria de grups, Aragay i Vidal posen la mirada en els grups d’èxit i de llarga trajectòria: “actualment la feinada que hi ha al darrere és tan gran, que només paga la pena si convides un grup llaminer”, diu Aragall. “Ara mateix no és la nostra prioritat, però un cop consolidat el projecte, ja veurem”, apunta Vidal.  Step by step (pas a pas). Aquest és el ritme que s’han marcat aquests dos catalans perquè Londres tingui una oferta estable de música en català.

The Tyets, de gira per Europa al desembre
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram