Font: Catalans UK

CatalansUK-Casal Català de Londres ha estat una de les associacions catalanes a l’exterior que han aparegut en la documentació que han tingut accés diversos mitjans de comunicació en l’espionatge del govern espanyol sobre l’acció exterior del govern català a Europa. En aquest sentit, CatalansUK reclama que “no cal que ens espieu. Us ho diem ben clar: no fem política, fem país!”.

En dues piulades, Catalans UK titlla de “gran baixesa moral” l’acció de l’ambaixada del govern espanyol a Londres d’espiar els actes de la comunitat catalana al Regne Unit. “Què pot fer un casal que pugui ser objecte d’espionatge?” es pregunta CatalansUK. En una segona piulada, l’associació assegura que “sí, fem coses pel nostre país: som el punt de trobada de la comunitat catalana a Londres i fem actes per conservar les tradicions, explicar la nostra cultura i promoure la llengua”.

Entre les espies que ha rebut Catalans UK per part del govern espanyol apareix un acte celebrat l’abril passat en la visita de l’exconsellera Clara Ponsatí al Hilton London Euston. En els documents s’assegura que va ser un sopar “lúgubre i funerari”. Fruit d’una font que va ser present en l’acte, el testimoni  afegeix que “amb prou feines es van cobrir la meitat dels llocs del sopar, va haver-hi inclús un buit de preguntes. Molt de fàstic i sensació d’estar desnortats i dividits. Ponsatí no sabia ni què explicar als assistents”.

EL REGNE UNIT, EN EL PUNT DE MIRA

El Regne Unit és, també, un dels espais que aplega més catalans a l’exterior. A banda de la distinció que rebrà el president de Catalans UK, Castellers de Londres és l’única associació premiada enguany. Catalans UK-Casal Català de Londres, reconeguda pel Govern de la Generalitat des de 2007, compta amb 150 catalans residents en territori britànic registrats i una munió més des de les xarxes socials.

El president de l’associació és Jordi Giudici (Vic, 1981), qui viu a Londres des de fa 7 anys i és president de Catalans Uk-Casal Català de Londres des de fa tres anys. A finals d’any Guiudici -i nou catalans i catalanòfils més- serà distingit per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) amb el premi Josep Maria Batista i Roca–Memorial Enric Garriga Trullols per a la tasca en el mateniment de la llengua catalana en la seva àrea de residència i en la projecció de la llengua i cultures catalanes, de Catalunya o del fet nacional català.

Giudici reconeixia fa uns dies a Exterior.cat que “aquest premi no és un reconeixement personal sinó que que és extensiu al Casal Català de Londres” i afegia que “és un honor que la tasca de promoció de la llengua, cultura i tradicions del nostre país a l’exterior sigui valorada. Ens dóna moltíssims ànims per continuar treballant”.

DISSABTE VINENT, FESTA MAJOR

El proper dissabte 20 de juliol tindrà lloc la Festa Major de CatalansUK. Començarà a les 2pm amb una paella valenciana (s’ha de fer la reserva i el pagament a través de Paypal al web de CatalansUK). Tot seguit tindrà lloc una gimcana. A les 5pm hi haurà ballada de sardanes com a preludi del pregó, que és un dels moments més emotius de la festa. Enguany, Anna Forn, ha estat l’escollida com a pregonera rellevant el músic Roger Mas i l’actor Joel Joan, que ho van ser en els dos darrers anys.

Un cop finalitzi el pregó, les veus de London Catalan Choir amenitzaran la tarda de Festa de Major. En el tram final de la festa, hi haurà botifarrada per als assistents i a partir de les 8pm començarà l’actuació de Coi els Montgrons, una formació musical de la Bisbal d’Empordà. Un grup de versions tradicional que farà sonar la Bella Lola i l’Estaca, de Lluís Llach.