
Foto: Freepik
Catalunya, que aquest 2025 llueix la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, té prevista una iniciativa gastronòmica a Mont-real (Quebec) el pròxim 28 d’agost. Ho farà amb els cuiners catalans Laia Coma i Roger Vilaginés, del restaurant La Mare de la Font de Solsona, qui exploraran els mercats públics de la ciutat de l’Amèrica del Nord per descobrir productes locals i reinterpretar un menú 100% català, elaborat al Laboratori Culinari del Centre Sanaaq.
Aquesta experiència serà enregistrada pel director de fotografia quebequès Alexandre Chartrand, qui pretén ser una fusió entre patrimoni i innovació gastronòmica. “És una manera de narrar històries ancestrals a través del menjar”, ha explicat Coma. A més, el projecte compta amb el suport acadèmic i cultural del professor Èric Viladrich, cap d’estudis catalans a la Universitat de Mont-real, i la col·laboració del celler Parés Baltà, representat per Joan Cusiné.
També hi participen destacats xefs locals com Carme Màrquez (Bo’dégât) i Mariano Fernández (Paella de Montreal), que contribueixen a establir ponts culinaris entre Catalunya i el Quebec.
La iniciativa prevista pel 28 d’agost combinarà gastronomia, salut i cultura
En paral·lel, el doctor Josep Iglesias Grau hi aporta una perspectiva científica, exposant els beneficis de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cardiovasculars. “És una manera excel·lent d’integrar ciència i cuina, demostrant que la gastronomia saludable és també una gastronomia de qualitat”, ha subratllat el doctor.
La jornada gastronòmica acabarà amb una degustació exclusiva per a sis participants, que podran assaborir el menú elaborat. Els assistents restants podran gaudir d’un tast de vins catalans seleccionats, presentats pels mateixos xefs.
Finalment, la jornada incorpora un toc de cultura popular catalana amb un taller de castells ofert pels Castellers de Montreal, portant l’essència de Catalunya més enllà de la cuina.
Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, convertint-se, així, en la primera regió europea a obtenir aquest prestigiós distintiu. Aquesta distinció no només subratlla la riquesa culinària del territori, sinó que també posa en valor la seva connexió amb la cultura, la història i la salut.
Bo’Dégât, la cuina barcelonina de la santcugatenca Carme Márquez a Montreal