Del 10 al 16 de novembre, la selecció catalana de blackball participarà en la Copa de les Nacions que tindrà lloc a Xipfre. L’expedició catalana estarà integrada per més de 50 persones, que competirà per equip i individualment en les diferents categories establertes.

En aquesta competició de la Copa de les Nacions hi participen combinats ben diversos com els d’Austràlia, Xipre, Anglaterra, Gibraltar, les dues Irlandes, Gal·les, Escòcia, Bèlgica, França, Malàisia, Malta o Suècia.

El blackball té una reglamentació ben senzilla. Sobre el tauler hi ha set boles de color groc i set més de color vermell, més una de negra i una de blanca. Cada jugador ha de fer entrar les boles d’un dels colors més la negra, abans que el rival.

A dia d’avui hi ha pocs clubs dedicats a aquesta especialitat del blackball i normalment es practica en bars o sales d’oci. Al Bages s’hi pot jugar a la sala Rentrée de Manresa, al carrer Camps i Fabrés o també a Ca la Montse, al Calvet.

L’Associació de Blackball de Catalunya va néixer l’any 2007 gràcies a la col·laboració dels mateixos jugadors i d’alguns organitzadors que es van unir per poder gaudir de campionats amb una millor organització.

Des de l’any 2007, Abacat està afiliada a la European Blackball Association i, per extensió, també té el reconeixement de la Blackball International i la World Pool-Billiard Association. El 2018, l’associació va aconseguir el reconeixement del blackball com a esport per la Generalitat.