Foto: Freepik

L’emigració catalana no s’atura. Segons l’Oficina del Censo Electoral, les dades del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) a primer de gener de 2024, es comptabilitzen 292.529 catalans inscrits, majors de 18 anys i amb dret de vot. Això significa un augment de 15.830 persones més respecte l’any anterior i de 37.366 respecte les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, del 14 de febrer de 2021.

Segons l’informe fet públic per la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), “aquest increment és el producte de l’emigració continuada, dels naixements de nens catalans a l’exterior i, en quantitats cada cop més importants, de les constants altes consulars domiciliades a Catalunya per adquisició de la nacionalitat espanyola a través de la llei de la memòria històrica i, actualment, dita memòria democràtica”.

La FIEC subratlla que “aquestes xifres no tenen en compte el fet que molts catalans i espanyols residents a l’exterior no s’inscriuen als consolats espanyols, particularment a Europa, i la xifra real de potencials votants exteriors és probablement molt superior a la xifra oficial”.

El CERA és el cens que permet als catalans de l’exterior poder votar en els diversos processos electorals en que tenen dret a fer-ho (eleccions generals, eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Parlament Europeu i referèndums convocats per l’Estat).

L’alta al CERA és necessària per donar-se d’alta al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior creat l’any 2014 amb finalitats estadístiques.

Amb la mirada posada a Europa

Els catalans residents a l’exterior inscrits al CERA tindran dret a participar a les pròximes eleccions al Parlament Europeu previstes entre el 6 i el 9 de juny. El Govern va iniciar, el mes passat, una campanya per intensificar la petició al govern espanyol per avançar cap a una simplificació dels tràmits, i per informar a la ciutadania com votar des de l’estranger.

A més, el Govern ha habilitat una bústia de contacte ([email protected]) per resoldre qualsevol dubte que la ciutadania resident a l’estranger tingui en relació amb el procediment a seguir per poder votar.

En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, el febrer de 2021, la participació va ser d’un 4,2% mentre que a les eleccions espanyoles de 2019, d’un 9,3%. En aquests dos comicis, encara era vigent el vot pregat, que ha quedat suprimit després de la darrera reforma de la LOREG aprovada l’octubre de 2022.

El debat sobre el vot exterior: un nou sistema que ara s’ha de traduir a les urnes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram