Foto: Xavi Torres-Bacchetta

El músic català Marc Migó ha estat guardonat com un dels guanyadors del prestigiós Concurs internacional George Enescu 2020 de la secció de composició en la categoria de música simfònica per la seva originalitat. El jove, de 27 anys, ha estat distingit per la seva obra Four songs in red amb un valor de 5.000 euros.

“Em sento molt feliç de guanyar una de les distincions d’un concurs com el George Enescu”, ha assegurat Migó. Four songs in red és una peça que va composar per encàrrec de New Juilliard Ensemble de Nova York, dirigida per Joel Sachs. Un text extret del llibre Tensa segona mà, de l’escriptora bielorussa Svetlana Alexievich, guanyadora del Premi Nobel (2015).

4 Songs in Red s’estrenarà a Nova York en versió orquestral i mezzo a The Juilliard School el proper 20 de novembre amb Maggie Valdman i la New Juilliard Ensemble. Era previst que s’estrenés a l’Alice Tully Hall però finalment serà a la Juilliard School. “Agraeixo al jurat, dirigit per Zygmunt Krauze, i especialment a John Corigliano, tots els consells i el suport que m’ha donat fins ara”, ha subratllat.

Els altres dos premiats en la categoria de música simfònica han estat el neozelandès Karlo Margetic, amb el treball An Axe for the Frozen Sea, i Youngjae Cho, de Corea del Sud, en la categoria de música de cambra amb Shattered Surfaces.

UN MÚSIC ENTRE BARCELONA I NOVA YORK

Marc Migó (Barcelona, 1993) és un dels compositors més emergents de la música catalana. Des de fa tres anys viu a cavall entre el seu barri, la Vila Olímpica de Barcelona i Nova York (Estats Units), on s’ha fet un lloc al prestigiós The Juilliard School.

El talent de Migó l’ha permès guanyar un seguit de premis, el més rellevant, el Pau Casals Festival per la seva Sonata per a violoncel “Cerdanyenca”, l’any passat. També ha estat becari del National Sawdust i membre del MCI a l’Institut del Compositor de l’Orquestra de Minnesota de 2020.

A mitjans d’octubre té previst estrenar la seva primera òpera als Estats Units. Una obra de cambra basada en el llibre Decamerón, de Giovanni Boccaccio durant la pesta negre a Itàlia. I al novembre, té previst fer un concert dedicat íntegrament a la música catalana a Nova Jersey. Anirà a càrrec de la pianista russa Anna Keiserman que interpretarà la sonata per a violoncel Cerdanyenca.

UN FESTIVAL DE REFERÈNCIA AL MÓN

El Concurs Internacional George Enescu de Romania és una de les plataformes internacionals més importants de llançament pels músics més joves de primer nivell mundial. És l’esdeveniment cultural més rellevant a Romania.

El 4 de setembre de 1958, a Bucarest, amb el suport del conegut deixeble d’Enescu, Yehudi Menuhin, es van llançar simultàniament el Festival i el Concurs Internacional George Enescu, sent el concurs una part integral de la primera edició del festival.

Entre els guanyadors del Concurs internacional George Enescu destaquen els pianistes Radu Lupu, Valentin Gheorghiu i Dan Grigore o la violinista Silvia Marcovici.