Foto: Freepik

Amb la vista posada a les eleccions al Parlament Europeu del juny del 2024, el Govern inicia una nova campanya per intensificar la petició al govern espanyol per avançar cap a una simplificació dels tràmits, i per informar a la ciutadania com votar des de l’estranger. A més, el Govern habilita una bústia de contacte ([email protected]) per resoldre qualsevol dubte que la ciutadania resident a l’estranger tingui en relació amb el procediment a seguir per poder votar.

Així, el Govern insta al govern espanyol a aplicar un seguit de mesures: fer ús de noves tecnologies per disposar del material electoral, simplificar processos i ampliar els dies i llocs habilitats per fer les votacions. Segons el Govern,“continua havent-hi massa obstacles i dificultats per poder exercir el vot des de l’estranger, fet que provoca una disminució de la participació”.

L’executiu català insta al govern espanyol a avançar cap a una simplificació dels tràmits

“Cal posar el màxim de facilitats, garantint la seguretat de les eleccions, per tal que totes les persones que vulguin votar ho puguin fer sense problemes i que cap vot es vegi afectat per un procediment massa complex”, subratllen fonts del Govern.
En paral·lel a aquesta petició que ocuparà al Govern en els pròxims mesos, l’executiu posa en marxa una campanya informativa de servei a la ciutadania per donar a conèixer tots els passos que cal seguir per exercir el vot des de l’estranger de manera efectiva a les pròximes eleccions europees.

Aquells catalans i catalanes residents a l’estranger que vulguin participar en les eleccions al Parlament Europeu hauran d’estar inscrits al registre del Cens d’Espanyols Residents Absents (CERA) abans de l’1 de febrer de 2024. Aquest és el primer pas que cal seguir si es vol participar als pròxims comicis.

Una reivindicació que ve de lluny

Font: Generalitat de Catalunya

Les dificultats expressades pels catalans i catalanes residents a l’exterior per poder exercir el dret de vot és una reivindicació que ve de lluny. En la darrera dècada, el govern espanyol ha fet diverses reformes del vot exterior per afavorir-ne la participació, però les dades continuen sent molt lluny de les desitjades.

Després del fallit vot pregat, la darrera reforma de la LOREG aprovada el 2022 va comportar canvis rellevants en el procediment. Des de la supressió del caràcter pregat del vot, descarregar telemàticament les paperetes o l’ampliació de termini per al dipòsit del vot a urna o dels centres de votació.

Uns canvis on la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) va tenir un pes rellevant, amb el suport dels partits catalans amb representació a Madrid. El sistema i les modificacions han estat positives, però encara hi ha molt de marge de millora.

Campanya del Govern per incentivar el vot exterior a les eleccions europees de 2024 [Foto: Govern]

El debat sobre el vot exterior: un nou sistema que ara s’ha de traduir a les urnes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram