Caballeria, amb els integrants de La Beneficència Catalana, en la seva visita a l’Havana [Foto: Govern]

El govern de la Generalitat de Catalunya manté l’interès en la recuperació i conservació d’arxius i fons documentals d’entitats històriques, com és el cas de la Societat de Beneficència de Naturals i Descendents de Catalunya de l’Havana, la més antiga de les associacions creades pels emigrants catalans.

La Beneficència Catalana, com se la coneix popularment a Cuba, fou constituïda oficialment l’any 1841 per iniciativa d’un grup de catalans establerts a l’illa, amb l’objecte d’oferir auxili als emigrants d’origen català sense recursos econòmics.

El 2010, Arxivers sense Fronteres va assumir la coordinació del projecte de digitalització de l’arxiu històric de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya a l’Havana. Des d’aleshores s’ha fet una tasca de detecció de la documentació que s’aplega en els diferents casals catalans i que té un valor important per a la seva digitalització.

Més enllà del projecte de conservació d’arxius i fons documentals, en la visita de Caballeria a la Havana, els integrants de La Beneficència Catalana van mostrar-li la seva preocupació per la manca de dinamisme que viu l’entitat. Les dificultats de caire general que pateix l’illa en serveis bàsics agreuja la situació del casal i la realització d’activitats.

A Cuba, amb dades a 1 de gener de 2023, hi ha 2.889 persones inscrites a consolats espanyols amb un municipi d’adscripció català. Aquesta xifra s’ha mantingut estable els darrers tres nys.

Es reprèn la tasca de recuperació del fons documental dels casals catalans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram