El Museu Memorial de l’Exili (MUME), amb seu a la Jonquera (Alt Empordà), acull des del 9 de febrer i fins al mes de setembre, l’exposició A nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals. És una mostra de 80 fotografies, a partir del fotoperiodisme de l’època, que traça el període entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939 on es visualitzen els diversos escenaris de la retirada republicana de camí cap a França. L’exposició coincideix amb els actes de commemoració dels 80 anys de la Retirada.

La mostra recull les imatges captades per alguns dels 135 periodistes i fotògrafs d’arreu del món que van ser acreditats per les autoritats franceses per relatar la retirada militar i civil dels republicans. Les grans agències France Presse, Wide World Photo for The New York Times, Keystone o Associated Press Photo són les qui van ser testimonis dels fets. Entre els fotògrafs signants destaquen Robert Capa, David Seymour Chim o Auguste Chauvin. La majoria de fotografies formen part de la col·lecció privada del comissari de l’exposició i historiador de l’art, Èric Forcada.

L’exposició és una seqüència precisa que ajuda a entendre els esdeveniments i les fases de la retirada republicana. La mostra es divideix en tres etapes: l’arribada a la frontera, l’establiment als camps de concentració i la vida dels refugiats com a persones apàtrides. És una visió de l’arribada massiva de gairebé 475.000 persones que es van refugiar a la Catalunya nord, en una catàstrofe humanitària sense precedents a l’Europa Occidental.

Des de fa dos anys, la Generalitat de Catalunya ha instituït el 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i les Deportacions. Enguany, a més, coincideix amb el 80è aniversari de l’inici del gran èxode republicà. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assistit als actes organitzats per la Generalitat en diferents poblacions de la Catalunya Nord.

A Arles es va fer un espectacle amb dos-cents cantaires dels Cors Clavé i Marina Rossell anomenat, Cors de l’exili i l’esperança, que també es podrà veure a Banyuls, el 22 de febrer (21.00 hores). En tots aquests actes hi van assistir diferents representants institucionals, com ara el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert.