Els catalans a l’exterior, inclosos casals i entitats catalanes d’arreu del món, s’han mobilitzat de forma conjunta per primera vegada per participar activament en La Marató de TV3 d’enguany. La prioritat serà sumar recursos que permetin avançar en la recerca que millori la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades per la Covid.

“Els catalans residents a l’exterior -més de 350.000 persones- no estem gens visibilitzats a Catalunya. Amb aquest repte de recaptació, volem fer més visibles els nostres esforços en suport del futur del nostre país”, assegura a Exterior.cat Joan Morales, un dels promotors de la iniciativa conjunta que ha posat en marxa la comunitat catalana a l’estranger.

La Marató de TV3 -que històricament és una de les activitats que generen més participació entre la societat catalana- servirà per unir forces. Morales explica que “és un any molt complex en el qual molts catalans no podrem ser per Nadal a casa a causa d’una pandèmia global. Col·laborar econòmicament amb La Marató de TV3 també ha de servir per donar una empenta a la recerca i a la investigació de la Covid-19, perquè ens afecta a tots”.

UN RECOMPTE EN FORMA DE MARCADOR

La iniciativa de la comunitat catalana de l’exterior amb La Marató de TV3 es pot visualitzar a través d’un web amb el suport de la Fundació MiGranoDeArena on s’observa la xifra que actualment ja es comptabilitza de totes les aportacions fetes pels primers catalans a l’exterior que hi han participat.

“Aquest marcador servirà perquè, un cop es faci el recompte final de La Marató de TV3, es pugui xifrar l’aportació total de tota la comunitat catalana a l’exterior”, subratlla Morales. “Esperem que si aconseguim més visibilitat, serveixi com a punt d’inflexió per visualitzar, també, les nostres reivindicacions com són, per exemple, posar-hi fil a l’agulla en el sistema actual de vot pregat que ens perjudica i volem que els nostres vots arribin a bon port i comptin com la resta”, rebla.

Durant aquest mes de desembre, la comunitat catalana a l’exterior ha organitzat un seguit d’activitats -majoritàriament virtuals- en les quals també serviran per recaptar fons per La Marató de TV3. Des de concerts, tallers i xerrades amb un rerafons nadalenc que començaran aquest cap de setmana.

UN CONTE SOLIDARI

La iniciativa de la Catalunya exterior es complementa amb la venda d’un conte solidari que ha fet per a l’ocasió Roser Rovira, una catalana resident a Boston (Estats Units) il·lustrat per Gemma Rosas, una catalana resident a l’Equador. A l’iniciativa s’hi ha sumat el Dr Julià Blanco, investigador de l’IrsiCaixa, qui ha escrit el pròleg.

“Durant el confinament vaig escriure una història comparant els dies amb mitjons. Fins aleshores tots els dies eren diferents, i en el temps que vam estar confinats a casa, la protagonista del conte observa que només té un parell de mitjons”, explica Rovira, l’autora del conte.

Aquells que vulguin col·laborar-hi poden adquirir el conte digital participant amb 20 euros al web de la iniciativa enviant per correu electrònic un comprovant que han participat en el repte de la comunitat catalana a l’exterior.

Les delegacions del Govern català arreu del món han encoratjat les diferents comunitats catalanes a col·laborar activament a favor de La Marató de TV3.