Foto: Casal Virolai – Associació de Catalans a Querétaro

Santiago de Querétaro és una ciutat al centre de Mèxic on predomina la tradició de la indústria automobilística. Té un llegat arquitectònic que conserva des de l’etapa colonitzadora espanyola on destaca un aqueducte de pedra rosa. Més de 150 catalans resideixen a Querétaro i el Casal Virolai té el repte d’aplegar tota la comunitat.

“Un grup de catalans ens hem engrescat per posar en marxa el Casal Virolai”, explica Lluc Carulla, qui ha assumit el repte d’encapçalar la junta directiva. Tretze anys després el Casal Virolai torna a revifar. L’última presidenta va ser Cuca Caudet, l’any 2007.

La nova junta del Casal Virolai Querétaro està encapçalada pel president Lluc Carulla, a més d’Abel Ciurans (vicepresident), Berta Vila (secretària), Bibiana Moreno (tresorera) i Víctor Planas, Anna Falcó, Jordi Puigdomènech, Joan Sardà i Jordi Muñoz, com a vocals.

El Casal Virolai té la complicitat de la delegació del Govern català a Mèxic. “El delegat Lleïr Daban ha estat el primer d’engrescar-nos”, subratlla Carulla. Actualment, Mèxic compta amb tres casals catalans: l’Orfeó Català de Mèxic -el més antic-, el Casal Català de la Península de Yucatán i el Club Català de Negocis.

UN CALENDARI D’ADVENT ORIGINAL

Amb plena pandèmia sanitària i davant les dificultats per promoure activitats de contacte, el Casal Virolai ha renunciat a fer, de moment, una presentació presencial. “Hem de tenir la mirada allargada i la intenció del nou casal no és només fer activitats per als catalans si no obrir-nos a Querétaro”, assenyala el president.

Així la primera activitat del renovat Casal Virolai catalans de Querétaro van elaborar un calendari d’advent molt original a través del perfil de l’associació a Instagram. “Durant el mes de desembre, cada català va penjar una fotografia del seu poble d’origen amb un text explicant allò més rellevant”, explica Carulla.

D’entre els catalans a Querétaro n’hi ha d’Alella, Vilafranca del Penedès, Ulldemolins, Mollerussa, Malgrat de Mar, Àger o Girona. Carulla admet que “ha estat com descobrir Catalunya des de Mèxic. Una experiència interessant perquè he descobert molts indrets que els desconeixia… Catalunya està molt ben repartida entre la comunitat catalana de Querétaro”.

Quan la pandèmia estigui sota control, el Casal Virolai podrà recuperar amb més força la seva presència a Mèxic.