Els quatre sanitaris catalans que es trobaven atrapats a la ciutat de Guayaquil (Equador) després de suspendre’s el projecte de voluntariat de l’Asociación Internacional de Sanitarios Españoles (AISE) pel coronavirus són a casa després d’aterrar a Madrid, a primera hora d’aquest dilluns.

Es tracta de les infermeres Cristina González, de Sant Esteve Sesrovires; Irene Gómez, de Cornellà de Llobregat; Paula Albadalejo, de Badalona i el nutricionista Marc Pedrosa, de Barcelona. Formen part d’un grup de 63 sanitaris de l’AISE que des del 24 de febrer passat s’han dedicat a l’ajuda, prevenció i promoció de la salut en les zones rurals més vulnerables de l’Equador.

El ministeri d’Afers Exteriors del govern espanyol va poder desencallar, finalment, la negativa per part de les autoritats de l’Equador, qui van prohibir, dijous passat, que un avió d’Ibèria aterrés a Guayaquil. La prohibició, segons l’alcaldessa de Guayaquil, Cynthia Viteri, responia que no permetia que els tripulants del vol exportéssin la covid-19 a l’Equador.

“Estem molt agraïts a tothom que ha fet possible que ja siguem a casa”, explica Cristina González a Exterior.cat. Els sanitaris de l’AISE han fet tasques en l’atenció primària de la població més pobre en províncies molt concretes de l’Equador. El projecte va iniciar-se el 24 de febrer passat i havia de finalitzar a finals de març.