Font: Grup parlamentari En Comú Podem

En Comú Podem insta al Govern de la Generalitat a crear un pla de retorn digne per als catalans residents a l’exterior. Aquest dijous, la portaveu del grup parlamentari dels Comuns, Susanna Segovia, ha presentat al registre del Parlament la proposta de resolució sobre les catalanes i els catalans a l’exterior amb l’objectiu que sigui substanciada davant la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies.

Segons En Comú Podem, el pla de retorn digne permetria “garantir el dret dels catalans residents a l’exterior i dels seus descendents”. Els comuns plantegen al Govern català que realitzi un estudi i un anàlisi de l’emigració i el retorn des de 2008 amb “la finalitat de conèixer les causes de l’emigració i les limitacions que tenen les persones retornades, com per exemple l’accés a la Renda Garantia Ciutadana”.

A més, demanen que es reactivi l’Oficina d’Ajuda al Retorn i la Xarxa d’Intermediació i Selecció Laboral en Origen (XILA) en coordinació amb els ens municipals i les comunitats catalanes a l’exterior. I finalment sol·liciten que es “reverteixin les retallades” de 2011 en la llei 25/2002 “incorporant en la condició de retornats a descendents i persones no inscrites en els consolats espanyols escurçant els terminis”.

La llei 25/2002, impulsada per CiU i PP, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents va ser “retallada” segons recull el text. “Unes retallades que van eliminar la possibilitat d’accedir a la condició de retornats als descendents de catalans, allargar el període mínim de residència a l’exterior, fent gairebé impossible que l’emigració catalana més recent hi pugui accedir”, indica la proposta.

A més, segons els Comuns, s’hi suma l’aprovació de la Llei 10/20,1 1 de simplificació i millorament de la regulació normativa impulsada per CiU i PP que va provocar “una retallada dels drets de la població retornada, eliminant la possibilitat d’inserció” i “fent inoperativa” la llei de retorn aprovada el 2002.

Els Comuns subratllen que arran de la crisi econòmica de 2008, milers de catalans van emigrar a la recerca de noves oportunitats. En l’última dècada, es comptabilitzen 139.468 nous catalans a l’exterior. Això suposa, segons el text, “una gran pèrdua de capital per al propi desenvolupament de Catalunya”.

La proposta arriba després de la iniciativa presentada al Parlament per la Comissió pel Retorn Digne que vol garantir els drets de les persones emigrants i retornades a Catalunya. La petició s’ha fet arran de la campanya #SomMésDe300Mil, que pretén visibilitzar els catalans residents a l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram