Foto: Iannelo és actor, director de teatre i escriptor i des de fa quinze anys viu a Catalunya

Enrico Ianniello és el protagonista del primer episodi de ‘La Catalogna raccontata agli italiani’ que promou la delegació del Govern català a Itàlia. A través del canal de Youtube de la delegació, Ianniello reforça els lligams teatrals entre Catalunya i Itàlia, a qui assegura com “una història nascuda entre l’escenari de les dues ribes del Mediterrani”.

Iannelo és actor, director de teatre i escriptor i des de fa quinze anys viu a Catalunya. En la seva intervenció, l’italià posa l’accent en el teatre català i els nous autors contemporanis i la seva relació d’amistat amb Itàlia, especialment de la companyia napolitana Teatro Uniti, de Toni Servillo, qui va ser guanyador de l’Òscar a millor pel·lícula estrangera l’any 2014 amb el film ‘La Grande Belleza’.

El Teatro Uniti ha portat a escena òperes de tetre catalanes -algunes traduïdes pel mateix Iannielo- que han tingut molta acceptació entre el públic i han obtingut premis de la crítica. És el cas d’El mètode Gronholm, de Jordi Galceran, l’any 2008, amb la participació de Iannello, Nicoletta Braschi i Maurizio Donadoni.

El lligam d’Enrico Ianniello amb Catalunya reforça el nou corrent teatral que uneix Nàpols i Barcelona. Una nova xarxa, anomenada ‘nova dramatúrgia italocatalana’, exportant els textos catalans en escena a Itàlia i les companyies teatrals italianes a Catalunya.

Un projecte que comptaria amb el suport de la delegació del Govern català a Itàlia i l’Institut Ramon Llull. Així, al Napoli Teatro Festival Italia 2020 és prevista la posada en escena de tres nous textos inèdits d’autors catalans, com ara, Jordi Galceran, Pau Miró i Marta Buchaca.