Els distingits amb el Premi Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2023 [Foto: Maria Cerezuela]

L’acte de lliurament dels premis als catalans i catalanòfils a l’exterior va ser un nou exemple de l’aposta de continuar reivindicant el país, la llengua i la cultura al món i, també, de posar deures a la legislatura vinent política: una circumscripció electoral a l’exterior amb l’aprovació d’una nova llei electoral catalana.

L’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) va lliurar el Premi Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2023 -en la seva 36a edició- al lectorat de català de la Universitat de Bucarest; la colla castellera de Madrid; Esther Baret (Argentina); Antoni Arca (l’Alguer, Itàlia); Begotxu Olaizola (País Basc); Carmina Munté (Regne Unit); Salvador Pané (Suïssa); Philip D. Rasico i Anna Navarro (Estats Units); i Mireia Domènech (Suïssa).

Una de les premiades per l’IPECC és l’empresària d’Olot resident a Califòrnia, Anna Navarro, qui el 2021 va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia. Amb una trajectòria d’excel·lència en l’àmbit professional, Navarro va subratllar que “vagi on vagi, sempre em presento com a catalana arreu del món, i els explico què és Catalunya”.

Amb més de 30 anys resident a San Francisco, Navarro va explicar que “quan vaig arribar-hi, vaig descobrir el Casal de la Bay Area de Sant Francisco. És un casal molt actiu, i aquest reconeixement el dedico a tots ells”, va reblar.

L’empresària d’Olot resident a San Francisco, Anna Navarro, una de les premiades [Foto: Maria Cerezuela]

Mireia Domènech: “Els catalans som un exemple de voluntariat arreu del món”

La periodista catalana Mireia Domènech, resident a Berna (Suïssa), va posar en valor la tasca dels catalans a l’exterior: “som un exemple de voluntariat arreu del món, ho he vist en molts països”, va dir, fruit de la seva experiència com a directora de Comunicació internacional de l’Assemblea durant el procés.

En la seva intervenció, Domènech va alertar de l’ascens de l’extrema dreta catalana. “La manera de ser dels catalans ens ha d’ajudar a tombar d’aquest cant de sirena de l’extrema dreta catalana que comença a ressorgir. Som un sol poble unit en la diversitat, i això ens fa més forts”, va dir.

“Som un sol poble unit en la diversitat, i això ens fa més forts”, diu la periodista alertant de l’auge de l’extrema dreta catalana

A més, va aplaudir el cas d’Anna Navarro, qui torna a Catalunya per presentar-se com a número 2 de Junts Puigdemont per Catalunya de les eleccions al Parlament del 12-M. “Crec que és la primera vegada que un actiu de la Catalunya exterior acabarà sent diputada del Parlament. Tant de bo pugui treballar amb la mirada diferenciadora d’aquells catalans que vivim a l’estranger”.

Amb el pas de Navarro a la política catalana, la periodista -que és un altaveu de denúncia i de lluita en favor del vot exterior- va assegurar que “tant de bo en la legislatura vinent s’obri el meló de la llei electoral catalana i es pugui obtenir una circumscripció exterior”, va reblar.

Caballeria: “La tasca que feu al món té un impacte i un valor incalculable per al país”

El director general de la Catalunya exterior, Rafael Caballeria, durant l’acte [Foto: Maria Cerezuela]

El director general de la Catalunya exterior, Rafael Caballeria va assegurar que “les comunitats catalanes i els catalans i catalanes que viuen a l’exterior feu la tasca tan important de mantenir, promoure i projectar la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país en cada un dels països d’acollida.

En aquest sentit, Caballeria va subratllar que “ho fan a la seva feina, amb els nous amics i veïns, a petita escala, però que té un impacte i un valor incalculable per al país”. En aquest sentit, els premiats per a l’IPECC són, segons Caballeria, “una punta de llança” per a la projecció catalana al món. “És un capital humà del qual no podem deixar de banda”, va subratllar.

“Segons una enquesta feta per la Generalitat, un de cada tres catalans coneix la diàspora catalana”, va assegurar

Dirigint-se als premiats, el director general va dir-los: “el què ha de provocar aquest premi, que és molt bonic, és a esperonar-vos a fer amb més insistència per allò que esteu fent per a Catalunya al món”. Actualment, hi ha més d’un centenar de comunitats catalanes i mig milió de catalans i catalanes arreu del món.

Caballeria va discrepar d’aquells qui consideren que Catalunya desconeix la seva diàspora. “Actualment, gràcies a la feina que feu els catalans a l’exterior a títol individual, les comunitats i casals o des de les universitats i el món empresarial, a més  de mitjans de comunicació com RAB Ràdio o Exterior.cat, contribueixen a la difusió de la presència dels catalans al món a dins del país”, va dir. I va posar-hi dades. “Segons una enquesta feta per la Generalitat, un de cada tres catalans coneix la diàspora catalana”, va assegurar.

Els guardonats van fer les tradicionals visites al Parlament de Catalunya, qui van ser rebuts per la presidenta Anna Erra, i també a l’Abadia de Montserrat, amb una recepció del Pare Abat, Manel Gasch.

Els representants de la colla castellera de Madrid, integrada al Cercle Català, reconeguts [Foto: Maria Cerezuela]

Capdevila, als Premis FIEC: “Catalunya ignora la seva diàspora i RAB Ràdio intenta revertir-ho”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram