El director del documental, Luis Campo Vidal [Foto: cedida]

Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol i el Mediterrani. Aquests són els ingredients del nou documental dirigit per Luis Campo Vidal Gaudí, Jujol. El Mediterráneo en la Pedrera que es presenta aquest dimecres 19 de febrer (19 h) al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. Els assistents veuran, per primer cop, la projecció de la peça documental.

De 45 minuts de durada, explora la relació entre dos dels arquitectes catalans més icònics, especialment de Casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera. “El documental aporta informació fins ara inèdita sobre la Pedrera a partir de la recerca entre 10.000 dibuixos de Jujol”, explica a Exterior.cat el seu director, Luis Campo Vidal.

El film ofereix una mirada íntima sobre la manera en què Gaudí i Jujol van fusionar la natura, la cultura mediterrània i l’arquitectura en una de les obres més representatives del patrimoni arquitectònic mundial. “El documental posa de relleu el paper que va tenir Jujol en la Pedrera de Gaudí”, subratlla.

“El documental aporta informació fins ara inèdita sobre la Pedrera a partir de la recerca entre 10.000 dibuixos de Jujol”, explica el seu director, Luis Campo Vidal

Així, convida al públic a descobrir com la col·laboració entre els dos genis va plasmar una visió única del Mediterrani a La Pedrera. “Gaudí era un enamorat del Mediterrani, passava hores a l’escullera de Barcelona. Per això, la Pedrera té moltes referències marítimes”, subratlla Campo Vidal.

Destaquen el disseny de la forja de balcons i les portes d’accés, els cel rasos de guix als sostres, l’acabat de les caixes d’escala, les torres de ventilació i les xemeneies del terrat, i altres acabats decoratius als espais més representatius de l’habitatge dels Milà com les columnes i els mobles.

El film ens ofereix una mirada íntima sobre la manera en què Gaudí i Jujol van fusionar la natura, la cultura mediterrània i l’arquitectura en una de les obres més representatives del patrimoni arquitectònic mundial. “Eren Messi i Iniesta de l’arquitectura de l’època. Jujol, que era un altre geni com Gaudí, sempre va l’etern segon, com Iniesta”, emfatitza.

 

La periodista Mari Pau Huguet intervé en el documental i, com explica Campo Vidal, “explica la història del passeig de Gràcia, on s’ubica la Pedrera”. En la presentació a Madrid, a més de la intervenció del director Luis Campo Vidal, també hi participaran la periodista Mari Pau Huguet; la professora d’Art i Patrimoni Arquitectonic i Artistic, Concepció Peig, a més del periodista Manuel Campo Vidal. La delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, presentarà l’estrena del documental.

Aquest és el tercer documental que Campo Vidal dedica a la figura de Gaudí. Aquest documental és l’aperitiu per a l’any 2026 que se celebrarà el centenari de la mort de Gaudí. El documental és previst que es presenti a Tarragona el pròxim 20 de març i a Barcelona, encara amb una data per determinar.

La Llibreria Blanquerna: l’oasi literari català al cor de Madrid
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram