Eva Doya Le Besnerais és la delegada del Govern català a França [Foto: Govern]

Eva Doya Le Besnerais (Terrassa, 1988) és la delegada del Govern català a França des de fa gairebé mig any. Des de l’any 2011 ha estat vinculada al Departament d’Acció Exterior i, en diversos períodes, a la mateixa delegació de París que ara lidera. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública per la Universitat Pompeu Fabra i la Sciences Po París, també té un màster en Relacions Internacionals de la Universitat de Warwick i s’ha especialitzat en la matèria a ESADE, IRIS o IBEI, entre d’altres. En el gabinet de la consellera d’Acció Exterior, va treballar com a coordinadora del programa de relacions amb el cos consular acreditat a Barcelona. Durant la seva carrera professional, ha estat implicada en la definició de projectes estratègics pel Govern i ha exercit responsabilitats de representació institucional, gestió de projectes i organització de campanyes d’informació pública. A banda del Govern, Doya ha treballat a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i al Centre UNESCO de Catalunya. A Exterior.cat, Doya -que té la doble nacionalitat- traça les polítiques que la delegació vol impulsar a França.

De becària a la delegació del Govern català a França a assumir-ne el lideratge com a delegada. Com s’ha produït aquest pas?
Ha estat un pas molt treballat, ple d’aprenentatges, sent una evolució molt natural. Vaig accedir com a becària sent molt joveneta, i pas a pas, vaig anar assumint cada cop més responsabilitats, com a tècnica i coordinadora, més tard. Ara em trobo al capdavant de la delegació, cosa que és un honor, un orgull i un repte.

Durant la seva etapa com a becària, tècnica i coordinadora a la delegació catalana a París, amb quants delegats va coincidir?
Amb 5 delegats! Apel·les Carod, Miquel Vila, Marysé Olivé, Martí Anglada i Daniel Camós.

Què n’ha après de tots ells?
Tots els delegats han aportat aspectes diferents, i cadascun ho ha fet en una etapa determinada. Cadascun té la seva pròpia personalitat, però hi marca molt el context. És a dir, Anglada va viure un context molt més polític marcat pel procés i el 155, mentre que Camós va haver d’impulsar, de nou, la delegació. De tots ells m’emporto el bagatge i l’aprenentatge.

En els darrers anys al departament d’Acció Exterior va deixar París un temps per treballar a Barcelona.
Així és. Després d’uns anys treballant l’Acció Exterior a París vaig comprovar com és de diferent fer-ho des de Barcelona, és una altra mirada. A Barcelona m’encarregava de coordinar tota l’acció del govern amb el cos consular. Va ser un aprenentatge molt útil, ara que soc delegada a França.

“A l’exterior, Catalunya se’l coneix i se l’admira molt més del que ens pensem”

Ha treballat gairebé sempre en la internacionalització de Catalunya. Què l’atrau?
És la meva vocació. Tinc molt integrada una vocació de servei públic, vull ser útil per a la ciutadania del meu país. M’apassiona la meva feina, i la faig convençuda pensant que tenim un país fantàstic, que a l’exterior se’l coneix i se l’admira molt més del que ens pensem. I des de l’administració pública hem de facilitar que les coses passin pel bé de la ciutadania i del nostre país.

El Govern té una vintena de delegacions arreu del món. Per què opta per liderar l’acció exterior a França?
Hi ha un vincle emocional, soc mig catalana i mig francesa [somriu]. França és casa meva, hi tinc família, i he passat moltes temporades a Vire, a Normandia, la terra de la meva mare. Per tant, conec la realitat d’aquest país, i considero que és un valor afegit a la meva feina.

El president Aragonès i la delegada Doya, conversant en un carrer de París [Foto: Govern]

Quines són les peculiaritats que té França respecte a Catalunya?
França és un país molt gran i divers. Hi ha moltes ‘França’! [somriu]. Considero que França i Catalunya són com cosins. França és el país amb qui Catalunya hi té més relació en tots els àmbits d’actuació. I una de les primeres funcions que tenim des de la delegació és una tasca d’acompanyament a tota aquesta realitat. Tenim la necessitat de representar Catalunya al món trepitjant el terreny, amb veu pròpia.

Quin és el full de ruta que s’ha fixat per a la delegació?
Més enllà de la tasca de representació, el full de ruta de la delegació passa per les actuacions des d’un vessant bilateral i multilateral. Des del vessant multilateral, una de les meves prioritats és donar recorregut i dotar de contingut a l’acord marc que el Govern va signar amb la Unesco, com també amb altres administracions com el Consell d’Europea i l’OCDE. D’una banda, des del vessant bilateral, la prioritat passa per posar l’accent en la promoció econòmica, la promoció de la llengua i la cultura i l’eix mediterrani.

“El talent femení també ha d’estar representat en el Govern, i per això, no només ho diem sinó que ens ho creiem”

A la Catalunya Nord hi ha un conflicte obert amb l’ús del català. L’Estat francès menysté les llengües minoritzades que té en el seu territori?
Com a Govern ens preocupa la situació que es viu a la Catalunya Nord. Jo mateixa vaig acompanyar la consellera Vilagrà amb la resta d’alcaldes que van ser jutjats per fer ús del català en els plens. Avui França és un país que abraça cada cop més la diversitat, i que defensa molt més la diversitat lingüística. I ho està fent avançant al seu ritme, gràcies a la lluita que s’estan fent en diferents territoris que posin en valor la riquesa de la diversitat lingüística.

França és el país que acull la comunitat de catalans i catalanes a l’exterior més gran del món. Quina relació ha de tenir la delegació amb aquesta comunitat?
Jo formo part d’aquesta comunitat des de fa anys, i puc assegurar que és molt àmplia i molt diversa. Cada perfil tindrà les seves pròpies necessitats, i la prioritat de la delegació és l’acompanyament i una atenció concreta. Vull que la comunitat senti que la delegació és casa seva, i que s’estableixi un vincle que doni valor a la comunitat.

El Govern ha ampliat el nombre de delegacions i la majoria han estat ocupades per dones. Com a dona, com veus aquesta mirada cada cop més femenina que té la internacionalització del país?
Com a dona, ho celebro moltíssim. La paritat és un objectiu del Govern i hi ha un esforç per trencar sostres de vidre. En la societat actual, no té cap sentit que determinades posicions de decisió estiguin representades per homes. El talent femení també ha d’estar representat en el Govern, i per això, no només ho diem sinó que ens ho creiem. I aquest missatge és molt rellevant projectar-lo internacionalment, també.

El Govern nomena Eva Doya nova delegada a França
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram