La delegació del Govern a França, encapçalada per la delegada Eva Doya Le Besnerais, dirigint-se a la comunitat catalana [Foto: Govern]

La delegació del Govern a França, encapçalada per la delegada Eva Doya Le Besnerais, ha reunit la comunitat catalana a París en un acte que ha servit per donar el tret de sortida d’un any que, segons Doya, és “ple de reptes, però sobretot d’oportunitats” que “obren finestres d’oportunitat per actuar i continuar servint a la ciutadania del país i contribuir des de Catalunya a un món més just, més pròsper i més sostenible”.

Entre la comunitat catalana a França, hi ha assistit catalans que treballen a organitzacions internacionals amb seu a França, representants del món empresarial, cultural i acadèmic, estudiants, casals catalans i entitats de la Catalunya Nord. Amb dades de 2023, la comunitat catalana a França és la més nombrosa al món amb 53.119 catalans registrats.

La delegada també ha esmentat el primer aniversari del Tractat de Barcelona, que “marca la importància de Catalunya en aquests intercanvis d’amistat i cooperació, una relació estratègia que des d’aquí tenim l’encàrrec de conservar i dinamitzar”. Doya també ha destacat el rol de Catalunya com a seu de congressos internacionals, puntal de la gastronomia mundial, organitzadora de salons digitals com el Mobile o el Sea Food, i de grans esdeveniments esportius com la Copa Amèrica de Vela. En el marc esportiu, la delegada ha remarcat la gran cita de l’any a França: els Jocs Olímpics de París.

“Estem a la vostra disposició, per oferir-vos un servei públic de proximitat”, diu Doya dirigint-se a la comunitat catalana a França

“Però, també, i sobretot, és un any electoral”, ha recordat la delegada: al juny hi ha eleccions al Parlament Europeu. Per això Doya ha insistit que la delegació es posa al servei de tots els catalans i catalanes residents a França per oferir-los informació i acompanyament sobre el vot exterior, i qualsevol altre tràmit. “La delegació és casa vostra”, ha dit, “estem a la vostra disposició, per oferir-vos un servei públic de proximitat”.

A més, aquest 2024 “ha de ser l’any del català a Europa”, ha subratllat Doya. El català, amb més de 10 milions de parlants, demana ser reconegut com a llengua oficial a les institucions europees, i el Govern continuarà treballant intensament per fer-ho realitat al més aviat possible. “També des de França, a nivell institucional amb els contactes amb representants polítics, però també amb les iniciatives dels casals, o amb els lectorats de català de la xarxa d’universitats de l’Institut Ramon Llull”, ha explicat. Doya, a més, ha volgut posar en valor la tasca que fan els castells en difondre la cultura catalana a França i al món.

2.400 milions d’euros, la inversió del Govern
El Govern té previst invertir 2.400 milions d’euros més aquest 2024 en sectors clau com l’automòbil, per exemple, i en més despesa en serveis públics. Un altre dels reptes d’aquest any que encetem, ha explicat la delegada, és la macroregió mediterrània, impulsada pel Govern juntament amb diverses regions franceses, com Occitània i Provença-Alps-Costa Blava, i de tota la Mediterrània.

La macroregió ha de servir per fer front comú a reptes globals compartits, com és la lluita contra la crisi climàtica, precisament en un moment de sequera extrema que assola la regió, una de les més afectades per l’escalfament global. Des de la Delegació a França es treballa per incentivar l’intercanvi de bones pràctiques i la suma d’esforços amb les regions franceses que pateixen els mateixos efectes devastadors pel medi ambient.

Serret, des de França: “Necessitem una macroregió mediterrània que faci front a la crisi climàtica”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram