Representants d’Adifolk i l’Ajuntament de Tortosa en la presentació de l’Aplec [Foto: ACN / Anna Ferràs]

L’Aplec Internacional d’Adifolk -que enguany arribarà a la 33a edició- ja escalfa motors. Tindrà lloc a l’Alguer (Sardenya, Itàlia) els dies 24,25 i 26 de setembre vinent, si la situació sanitària ho permet. L’aplec l’impulsa l’Associació per la Difusió del Folklore i ha estat presentat a Tortosa.

L’Aplec de l’Alguer va quedar ajornat l’any passat per la Covid. El Síndic de l’Alguer havia demanat a Adifolk tornar a acollir l’Aplec 20 anys després de la primera vegada que es va celebrar a la ciutat de Sardenya.

“Ens queda molt lluny la darrera edició del 2019 i l’Alguer agafarà el relleu”, ha dit el president de l’Adifolk, Ivan Besora. L’Aplec Internacional “vol contribuir a la projecció del folklore en ciutats que, per afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya, tenien molta significació”.

A l’Alguer s’emmarcarà en la festa major de Sant Miquel. “Ens il·lusiona la resposta que hi ha hagut que l’Aplec Internacional  sigui a l’Alguer””. Els grups tenen moltes ganes d’arribar i que Catalunya es faci present a la ciutat de l’Alguer”, ha apuntat Besora.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha agraït que la presentació de l’Aplec es faci a la ciutat per la seva capitalitat cultural enguany, quan també és Ciutat Gegantera de Catalunya. “Tortosa i les Terres de l’Ebre hi serem presents. Estarem agermanats com a Capital de la Cultura Catalana i ciutat que acull l’Aplec. Per molta distància que hi hagi, estem unts per una cultura popular i una llengua que ens uneix” ha afegit Roigé.

Una programació variada

L’Aplec Internacional mostrarà la cultura popular amb diferents exposicions i conferències, amb ballades de sardana, havaneres, jocs tradicionals, balls de bastons i gitanes, i tres grans espectacles que explicaran com es viu la festa major a Catalunya, entre d’altres.

Hi participaran 40 grups i més de 800 actuants per mostrar la cultura popular catalana. Els grups i entitats culturals de les Terres de l’Ebre hi tindran una destacada participació, coincidint amb la capitalitat cultural i gegantera de Tortosa enguany.

Hi aniran La Lira de Roquetes, la Copla i el grup de jota Paracota d’Amposta, les pubilles i hereus de Gandesa i Vilalba dels Arcs, l’Associació Morràpita i els geganters de Tortosa que seran els portadors dels gegants de la Federació de Catalunya.