“La meva vocació sempre ha estat ser organista d’església, musicar les celebracions litúrgiques. Fer-ho al Vaticà és el màxim al qual podia aspirar”, així ho explica a Exterior.cat l’organista Josep Solé Coll (Sabadell, 1974), titular de l’orgue de la basílica cristiana de Sant Pere del Vaticà.

Solé Coll va exercir com a professor de música en quatre centres educatius de Catalunya durant més de vuit anys: al Vedruna Gràcia i la Immaculada de Barcelona; i al Claret i Sant Nicolau de Sabadell. “Als 13 anys vaig començar a tocar a la parròquia de la Santíssima Trinitat de Sabadell i després, també a Sabadell, a Sant Fèlix”, explica.

Fins que l’any 2004 va trobar l’oferta de feina més llaminera: organista d’església al Vaticà. Solé Coll recorda que “el 29 de setembre d’aquell any, el dia que complia 30 anys, vaig fer la prova d’accés… mai ho oblidaré perquè va ser la coronació de la meva vida”. Aquella data va canviar-li la vida. “Ja no vaig tornar a casa, ja vaig instal·lar-me a Roma”, diu.

Durant aquests anys, Solé Coll ha fet vida a Roma. Viu a Ciampino, a uns 15 kms de la capital italiana i a tocar de l’aeroport juntament amb la seva dona i els seus dos fills. Al Vaticà, Solé Coll s’ha convertit en una peça indispensable en les misses musicades de la basílica de Sant Pere.

L’organista vallesà treballa dos dies amb els cantaires del cor de la Capella Sixtina al costat del director prinicipal, Marcos Paván. “És la versió de l’Escolania de Montserrat del Vaticà. La formen un cor de nens i d’homes adults”, explica.

ESPARREGUERA COM A PUNT DE PARTIDA

La seva passió per la música ve de lluny i va lligada a l’orgue a La Passió d’Esparreguera (Baix Llobregat). “Cada any, l’1 de maig amb els avis i els pares anàvem a veure La Passió i jo estava fascinat amb l’orgue. Quan era petit sempre em deia a mi mateix que algun dia hauria de ser jo qui toqués l’orgue. Així que la meva passió s’arrela a Esparreguera i ho porto a la sang”, confessa.

El juliol passat, Solé Coll va interpretar un fragment de La Passió d’Esparreguera durant la missa capitular de la basílica cristiana de Sant Pere del Vaticà. Era el ‘Parenostre’, de Josep Borràs, qui va donar el vistiplau a l’organista sabadellenc. “No conec personalment al mestre Borràs. De la seva música es desprèn que és una persona molt sensible”, apunta.

El seu lligam emocional amb Esparreguera ha provocat que Solé Coll sigui l’artífex del doble concert que té previst la coral La Passió d’Esparreguera a la basílica cristiana de Sant Pere del Vaticà. Ho farà el pròxim 17 de maig, si no ho impedeix el coronavirus. “Els vaig adreçar una invitació per carta i han acceptat de bon grat. Serà una gran festa”, admet l’organista de Sabadell.

El repertori musical del drama sacre esparreguerí és obra del mestre Josep Borràs i Farrés (Esparreguera, 1929). La coral baixllobregatina també té prevista una audició el 16 de maig a l’església de Sant’Andrea della Valle (Roma, Itàlia) en una missa a càrrec d’Ambròs Cots i amb Solé Coll a l’orgue. S’hi han sumat l’Associació Catalans a Roma i la delegació del govern català a Itàlia.

Les veus d’Esparreguera, sota les ordres d’Olga Aurin, oferiran la ‘Missa catalana’, de Josep Borràs, un clàssic durant la Festa Major de la població del Baix Llobregat. Els integrants de la coral, confinats a casa pel coronavirus, esperen fer realitat el seu primer concert a l’estranger. Qui també és a casa des de fa dies és Solé Coll. “Hem d’estar pendents com evoluciona el virus. El més important, ara, és la salut de tothom”, conclou.