El president Aragonès i la consellera Serret durant l’acte de presa de possessió del càrrec, l’octubre de 2021 [Foto: Govern]

L’actual consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha quedat fora de la llista d’Esquerra Republicana per les eleccions del 12-M a causa de la seva inhibilitació per l’1-O. La consellera, que està pendent de conèixer la sentència ferma després del seu judici, pot continuar ocupant el càrrec d’Exteriors, però, en canvi, no pot formar part de la llista electoral.

Serret, que va assumir la cartera d’Exteriors del Govern l’octubre de 2021, va formar part de les llistes d’Esquerra Republicana per Lleida en les darreres eleccions catalanes d’aquell mateix any. Aquest cop, en les eleccions catalanes del 12-M, Marta Vilalta encapçala la llista d’Esquerra per Lleida amb Josep (Pepe) Vidal de número 2; Montse Bergés anirà com a número 3; i Albert Turull, en quarta posició. Tanca la llista per Lleida Carme Vidal, comissària de l’any Vallverdú.

Fins a 8 consellers i conselleres de l’actual govern de Pere Aragonès no formen part de la llista d’Esquerra pel 12-M

A més de Serret, Esquerra ha deixat fora fins a 8 consellers i conselleres de l’actual govern de Pere Aragonès: el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el d’Acció Climàtica, David Mascort; la d’Economia, Natàlia Mas Guix; la d’Educació, Anna Simó; Cultura, Natàlia Garriga; i la de Justícia, Gemma Ubasart. Així i tot, s’ha d’assenyalar que per ser conseller o consellera no cal ser diputat. Només és perceptiu ser conseller per ser president o presidenta.

En canvi, Esquerra compta amb els actuals consellers Ester Capella, Joan Ignasi Elena, Laura Vilagrà (de dos), Carles Campuzano i Tània Verge. De la llista dels republicans del 12-M destaquen Josep Maria Jové i Ruben Wagensberg, número tres i de número nou, respectivament.

La trajectòria de Serret

Nascuda a Vallfogona de Balaguer, Serret és politòloga i, en etapes diferents, ha dedicat la seva trajectòria professional tant a la política institucional com al sector primari i el món rural, de la Fundació del Món Rural a Unió de Pagesos, durat nou anys, d’on provenia quan va fer el pas al Govern.

Abans d’assumir la responsabilitat de l’acció exterior catalana del govern, va ser consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a l’executiu que va liderar a terme el referèndum de l’1 d’octubre. Precisament al final d’aquesta mateixa legislatura, a l’octubre del 2017 i amb l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol, Serret es va veure forçada a marxar a l’exili a Brussel·les.

A la capital belga, Serret va assumir la responsabilitat de ser la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea. De tornada de l’exili, l’actual consellera va exercir de portaveu adjunta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya.

Meritxell Serret: “Vull evitar que la repressió m’anul·li”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram