Foto: Freepik

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ha organitzat una sessió informativa per Zoom per a informar sobre la situació del debat al Congrés dels Diputats sobre la Proposició de Llei de reforma del sistema de vot exterior que hauria de portar en pocs mesos a la definitiva derogació del sistema de vot pregat.

La sessió és prevista aquest dissabte 25 de setembre (16 h, hora catalana) i comptarà amb l’assistència de les diputades al Congrés espanyol Marta Rosique (ERC), Mariona Illamola (Junts), Marc Lamuà (PSOE), a més de Berta Burguete (Marea Granate) i representants de la comissió de la FIEC pel vot exterior.

Les persones interessades a participar-hi ho hauran de fer a través d’aquest enllaç.

El vot rogat té els dies comptats

Els grups parlamentaris d’Unidas Podemos i el PSOE van presentar, el febrer passat, una proposició de llei orgànica de reforma de la llei orgànica del règim electoral general, per a la regulació de l’exercici del vot pels espanyols que viuen a l’estranger.

La presa en consideració d’aquesta proposició de Llei va ser votada favorablement per tots els grups parlamentaris al Congrés espanyol. Segons explica la FIEC, el proper pas és la creació d’una subcomissió de la Comissió Constitucional que presentarà un dictamen proposant una nova forma de vot a l’exterior que posa l’accent en la descàrrega telemàtica de la documentació electoral, la supressió del tràmit de pregar el vot i l’allargament dels terminis per a depositar el vot als consolats.

El futur text de llei ha de ser aprovat per una majoria de les dues terceres parts de l’arc parlamentari del Congrés espanyol i el Senat tenint en compte que és una reforma que afecta una llei orgànica.

El paper de la FIEC

La FIEC està treballant des de fa mesos perquè “el vot exterior i els drets democràtics dels catalans de l’exterior siguin preservats i que es derogui d’una vegada el desastrós sistema de vot pregat”. Juntament amb el moviment Marea Granate han fet arribar un conjunt d’esmenes a aquest projecte de llei.

“Intentem que es tinguin en consideració alguns aspectes no inclosos en el projecte de llei com la igualtat entre votants CERA i votants ERTA, la definició precisa de les funcions consulars en el procés de vot i la igualtat entre els interventors de les candidatures”, asseguren des de la mateixa federació.

Durant aquest temps, la FIEC ha mantingut trobades virtuals “molt positives” amb representants dels grups parlamentaris al Congrés (UP, ERC, Junts i Bildu). “Per primera vegada des de l’adopció del vot pregat (2010), la reforma va encaminada seriosament i pot assolir un resultat positiu a primers de 2022”, rebla en un comunicat.

Més de 260.000 catalans amb dret a vot

La Oficina del Censo Electoral ha publicat les dades del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) a 1r de juny de 2021 i el nombre d’inscrits catalans, majors de 18 anys i amb dret de vot, se situa en 261.403.

Això representa un augment de 10.285 electors (entre juny de 2020 i juny de 2021) i un augment de 6.240 electors respecte dels 255.163 inscrits que van tenir dret de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer passat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram