L’empresa catalana Sensotran, especialitzada en la producció de sensors de detecció de gasos, ha desenvolupat un únic dispositiu per als serveis d’emergències capaç de detectar la presència de gasos tòxics, geolocalitzar els bombers en espais tancats (edificis, soterranis o túnels) i mesurar les seves constants vitals. Els bombers poden portar a sobre durant la seva activitat aquest dispositiu de dimensions reduïdes, que informa les unitats de control en temps real perquè puguin vigilar l’estat físic de cada agent durant una actuació.

En aquest projecte, Sensotran treballa en col·laboració amb l’empresa alemanya Telocate, la universitat de Freiburg i el Centre d’Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control (CEMIC) de la Universitat de Barcelona (UB). A més, l’empresa d’El Prat de Llobregat té el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, qui ha concedit un ajut de 102.000 euros.

D’acord amb el CEO de Sensotran, Marc Delgado, l’objectiu del projecte és crear “un únic dispositiu que concentri totes aquestes funcionalitats i serveixi com a element de gestió de la salut dels bombers”, de manera que el centre de control pugui actuar immediatament si algun efectiu no es troba bé o està sobreexposat a gasos nocius durant una operació. El consorci preveu comptar amb una primera prova pilot d’aquesta solució durant el proper any. Des de la xarxa d’oficines d’ACCIÓ a l’exterior s’ofereixen serveis de suport a la cerca de socis tecnològics dirigits a empreses i altres agents de l’ecosistema d’innovació català per fomentar la cooperació internacional.

Sensotran, d’origen familiar i fundada al 1990, compta actualment amb una dotzena de treballadors i ha iniciat recentment una estratègia d’exportació per centrar-se principalment en el mercat llatinoamericà. Especialitzats en la detecció de gasos, treballen principalment per a sectors industrials (com el químic, el petroquímic o l’alimentació) i ofereixen serveis a diferents cossos de seguretat.