
Línia d’embotellament d’ampolles de cava [Foto: Gemma Sánchez / ACN]
Pel que fa als mercats, el 2023 la distribució a l’estat espanyol torna a empènyer el consum, amb un creixement del 4%. Per contra, les exportacions baixen un 0,25%. Pel que fa als efectes de la sequera, la DO Cava mostra la seva “preocupació” després que la collita hagi minvat prop d’un 40% a Catalunya els últims dos anys. Augura una caiguda de la producció d’ampolles a curt termini, mentre treballa mesures per compensar la falta de raïm.
Durant el 2023 el cava va ser l’escumós que més va créixer a l’estat espanyol, arribant a ocupar el 87,7% de la quota de mercat. El creixement, ha dit, va ser tant en volum (+3,9%) com en valor (+10,6%).
En el cas dels mercats exteriors, aquests segueixen sent el destí majoritari de les ampolles de cava, amb un 68% del volum total de producció. Pel que fa al descens de vendes del 0,25% en comparació al 2022, Pagès ho ha atribuït a l’efecte de la inflació als principals mercats europeus i la caiguda als Estats Units.
Alemanya, els Estats Units i Bèlgica, mercats principals
En relació al rànquing de països més consumidors durant el 2023, el lidera Alemanya amb 31,1 milions d’ampolles (+4,14%), seguit dels Estats Units, amb 21,6 milions d’ampolles i un retrocés del 13,48%, mentre que Bèlgica és en tercer lloc. Un dels països on més va créixer la distribució va ser Brasil amb un +75,82%, tot i que el volum global d’ampolles distribuïdes no arriba als 2 milions.
D’altra banda, Pagès ha celebrat l’auge “sense precedents” dels caves ecològics, dels quals el darrer any se’n van vendre un 24,59% més en comparació al 2022, arribant a les 32,3 milions d’ampolles distribuïdes. Des del Consell Regulador recorden que la previsió és que l’any que ve tots els caves de Guarda Superior -els de més envelliment- siguin 100% ecològics.
La DO Cava tanca el 2019 fregant rècords històrics en exportacions