Foto: El músic Marc Migó és un dels protagonistes de l’any Manén [Xavi Torres-Bacchetta]

El compositor català resident a Nova York, Marc Migó (Barcelona, 1993) obrirà la commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Joan Manén -decretat per la Generalitat de Catalunya- estrenant Tres romances a l’auditori de Sant Cugat del Vallès. Migó és un dels compositors més emergents de la música catalana. Des de fa tres anys viu a cavall entre Barcelona i Nova York (Estats Units), on s’ha fet un lloc al prestigiós The Juilliard School.

Joan Manén i Planas (1883-1971) va ser un virtuós del violí i compositor i és considerat un dels autors més rellevants de la música clàssica catalana del segle XX. Va deixar un llegat d’òperes, obres simfòniques, ballets, música de cambra i sardanes.

Marc Migó explica que “aquestes Tres romances no exploren pas el virtuosisme ni l’escriptura tan idiomàtica per al violí i que són presents en l’obra de Manén, sinó que es recreen dins el lirisme i musicalitat desbordants que la completen”. Així, el músic barceloní assegura que “d’aquí ve la tria del gènere de la romança: perquè encarna un esperit íntim, romàntic, de música de saló, el qual encaixa a la perfecció amb la sensibilitat nostàlgica de Manén”.

El nom de Tres romances que Migó va titular, té una història al darrere. L’any 2020 el músic barceloní va incloure una edició crítica de la Romanza mística de Joan Manén com a part del currículum doctoral a The Juilliard School, de Nova York, un dels conservatoris més prestigiosos del món, on s’hi està formant en aquests darrers anys. “El record fresc dels seus compassos va ajudar a definir el tercer temps d’aquesta col·lecció. El nom de l’altra romança -amorosa- va inspirar el caràcter del primer”, subratlla.

Migó afegeix que “Daniel Blanch i Kalina Macuta han dedicat bona part del seu temps a reivindicat el llegat de Manén, així com recuperar i promoure el repertori català de totes les èpoques”. La interpretació tindrà lloc aquest dissabte 16 de gener (12h) i anirà a càrrec dels músics Daniel Blanch (piano) i Kalina Macuta (violí). El duo interpretarà Tres romances de Migó en diversos concerts previstos durant aquest 2021.

PRIMER APERITIU DEL 2021

Migó va tancar el 2020 havent estat guardonat com un dels guanyadors del prestigiós Concurs internacional George Enescu 2020, finalista del Premi internacional de composició Musica Nova d’Itàlia. A més, ‘The Roost’, una peça del músic català, va ser inclosa en el cinquè lloc de la tria dels 11 moments clau de la indústria operística d’aquest 2020 als Estats Units, segons la revista especialitzada Opera Wine.

L’estiu passat, al festival Pau Casals de Prades (França) va tenir lloc l’estrena de la peça ‘Suite Casals’, un encàrrec fet a Migó. També va promoure un concert a la música catalana a Nova Jersey amb la pianista russa Anna Keiserman. La pandèmia va impedir, però, l’estrena de ‘4 Songs in Red’ -la seva primera òpera- a Nova York en versió orquestral i mezzo, l’octubre passat, amb Maggie Valdman i la New Juilliard Ensemble.