Foto: Generalitat de Catalunya

A tres dies de la inauguració de la Catalan House a Londres coincidint amb la visita del conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, el delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén ha assegurat a Exterior.cat que “les principals inquietuds de la comunitat catalana al Regne Unit i Irlanda son dues: la situació política que es viu a Catalunya i el Brexit”. En aquest sentit, Marcén subratlla que “el desconeixement del que passarà amb l’aplicació de l’article 50 i en conseqüència la sortida del Regne Unit de la Unió Europa, fa que moltes persones visquin el Brexit amb molt de neguit”.

Aquest dijous 31 de gener, la comunitat català celebrarà l’obertura de la Catalan House. L’acte comptarà amb la participació de diferents entitats i associacions catalanes del Regne Unit.  Londres és una de les ciutats d’arreu del món on el catalanisme és més actiu. La societat britànica viu molt pendent del desenllaç final del Brexit. “En aquest moments el Regne Unit esta vivint un moment polític molt intens amb el Brexit i això fa que la resta de problemes que hi ha al món no tinguin el ressò i seguiment que podrien tenir en una situació de normalitat”. En aquest sentit, des de la delegació a Londres, s’està treballant colze a colze amb el departament per elaborar un dossier informatiu en relació amb el Brexit per lliurar a la comunitat catalana resident al Regne Unit.

MIRANT CATALUNYA DE REÜLL

La situació d’anormalitat que viu Catalunya -amb presos polítics i exiliats- no passa desapercebuda al Regne Unit. Al marge de si s’és favorable o no a la independència, Marcén explica a Exterior.cat que “la societat britànica no va entendre com  l’1 d’octubre l’Estat espanyol feia servir les forces d’ordre públic per aturar violentament a les persones que pretenien accedir a un col·legi electoral per a poder votar”.

Aquella anomalia va provocar una reacció de la societat britànica cap a Espanya: “el fet de viure al Regne Unit, on la democràcia i el respecte als drets humans son pilars fonamentals de la societat fa que moltes vegades vegin estorats la vulneració de drets que esta duent a terme l’Estat Espanyol”, apunta Marcén. Els fets de l’1-O van provocar, segons el delegat, que “el Regne Unit segueixi més d’aprop quina és la situació del presos polítics i exiliats”.