Font: Òmnium Cultural

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat que es mantingui una “autèntica operació d’Estat, promoguda pels seus poders, per acabar amb les protestes cíviques i pacífiques en pro del dret a l’autodeterminació”.

Ho ha dit en una roda de premsa a Madrid, després que l’equip d’advocats del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, hagi presentat el seu recurs d’empara al Tribunal Constitucional, contra la sentència del Suprem que condemna a nou anys de presó al president d’Òmnium per defensar drets fonamentals.

Es tracta del darrer pas abans de poder acudir a instàncies judicials europees, concretament, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Malgrat que Mauri ha admès que tenen “poca o nul·la confiança” en els poders de l’Estat i la justícia espanyola, aquest recurs és necessari per esgotar totes les vies judicials abans d’anar a Europa, on s’espera trobar justícia “amb majors garanties jurídiques i democràtiques”.

Segons l’advocat de Cuixart, Benet Salellas, aquest recurs d’empara també demana al TC que “declari inconstitucional el delicte de sedició”, ja que la forma en què és present al Codi Penal permet la seva utilització “com a instrument de repressió”. A més, Salellas ha recordat que “no existeix en cap altre país europeu un delicte de sedició com a Espanya” i que “cap país d’Europa castiga el dret a la protesta”.

El recurs, elaborat per l’equip d’advocats de Cuixart, ha comptat amb la col·laboració de catedràtics i professors d’universitat d’arreu de l’Estat espanyol, entre els quals el catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Jaén, Guillermo Portilla; la catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, Mercè Barceló; i els professors de Dret Penal i Dret Constitucional de la Universitat de València, Javier Mira i Albert Noguera, que aquest divendres han estat presents en l’acte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram