La ciutat portuària de Viana do Castelo, situada al nord de Portugal i molt propera a Galícia, esdevé referent en economia blava, treballant en projectes vinculats a la producció energètica a partir de marees, però també en aqüicultura o esports nàutics. Amb l’interès de continuar potenciant aquests i altres aspectes marítims i nàutics, Viana do Castelo treballa per conèixer experiències i possibilitar l’intercanvi de coneixements amb altres ciutats litorals que comparteixen objectius.
En la visita, l’expedició portuguesa va recórrer un tram del camí de ronda, mostrant el projecte d’integració en l’entorn. També han conegut els projectes culturals o patrimonials amb els quals compta Palamós, relacionats amb el mar, com el del Museu de la Pesca, únic a la mediterrània en la seva especialitat. També es va destacar la visita a l’obrador de peix de la Confraria de Pescadors.
Viana do Castelo treballa per conèixer experiències i possibilitar l’intercanvi de coneixements amb altres ciutats litorals que comparteixen objectius
Amb motiu de la visita a Palamós de l’alcalde de Viana do Castelo, també va ser referència la presentació del projecte de “l’Aula Blava”, el vaixell-escola que impulsa el Museu de la Pesca, com un espai pedagògic i generador d’experiències, innovador i sostenible.
La visita de la delegació lusitana a Palamós, ha estat coordinada conjuntament per la Delegació del Govern de la Generalitat a Portugal i l’Ajuntament de Palamós, possibilitant conèixer, al màxim representant de la ciutat de Viana do Castelo, un municipi català que, com ells, té el mar com a referent cultural, turístic i econòmic, i amb la possibilitat de crear línies de col·laboració entre les dues ciutats.
Portugal, pioner en el desenvolupament de l’economia blava
Amb dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, es destaca que actualment el pes de l’economia blava de Portugal en relació amb el conjunt de l’economia del país ocupa el setè lloc a Europa, amb un valor afegit brut (VAB) del 3,3% i una ocupació del 5,7% del total, valors molt semblants als de Catalunya, on l’economia blava representa un 3,1% del VAB i un 5,4% de l’ocupació dels valors globals al país.
Portugal és pioner en el desenvolupament de l’Observatori d’Economia Blava i un Compte Satèl·lit del Mar, i actua com a model a seguir per part de Catalunya, que també duu a terme cada any un informe d’economia blava i compta amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), serveis d’assessorament en pesca i el Servei d’Oceanografia Operacional de Catalunya.
Catalunya i Portugal estrenyen llaços en matèria de política marítima